Business Internaţional

Spania a nationalizat o banca detinuta de Biserica Catolica

23.05.2010, 23:06 39

Banca centrala a Spaniei a preluat controlul asupra CajaSur, obanca de economii afectata de numarul mare de credite imobiliareneperformante, si a instalat un administrator provizoriu, scrieBloomberg.

Creditorul, cu sediul in orasul Cordoba din Spania, detinut deBiserica Romano-Catolica, va fi acum controlat de fondulguvernamental de restructurare a institutiilor din sectorul bancar,potrivit organismului de reglementare.

Bancile din Spania au fost afectate de cea mai grava recesiunedin ultimii 60 de ani. Acestea au oferit imprumuturi de 454 mld.euro pentru a finanta sectorul de constructii si activitatileconexe sectorului imobiliar. Creditorii cu probleme mai pot apelapana la sfarsitul lunii iunie la ajutorul statului, care a creat unfond guvernamental in valoare de 99 mld. euro. Organismele dereglementare incearca sa grabeasca fuziunile intre bancile careintampina probleme pentru a restructura sistemul supraincarcat sipentru a recapitaliza bancile.

"Banca centrala a Spaniei a demonstrat ca este pregatita saactioneze pentru a solutiona problemele de la CajaSur, iar acestaspect este unul pozitiv", a spus Alberto Espelosin, careadministreaza circa 12 mld. dolari la Ibercaja Gestion dinZaragoza.

Consiliul director al CajaSur, o banca de economii cu active decirca 19 mld. euro si cu 486 de filiale, care anul trecut ainregistrat o pierdere de 596 mil. euro, a respins recentpropunerea de fuziune cu Unicaja, un creditor de mai maridimensiuni din Malaga. Refuzul a fost motivul pentru careorganismele de reglementare au decis sa intervina. CajaSur a purtatdiscutii cu Unicaja inca din iulie anul trecut.

CajaSur reprezinta 0,6% din totalul activelor din sectorulbancar spaniol, potrivit informatiilor furnizate de banca centrala.Deponentii si creditorii trebuie "sa isi pastreze calmul" deoarecebanca va continua sa functioneze normal sub administratia fondului,potrivit organismelor de reglementare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO