Business Internaţional

Spania a ratat cu mult ţinta de deficit bugetar şi aşteaptă renegocierea obiectivelor financiare cu Comisia Europeană

Spania a ratat cu mult ţinta de deficit bugetar şi aşteaptă renegocierea obiectivelor financiare cu Comisia Europeană

Ministrul spaniol al economiei Luis de Guindos: „Efortul de consolidare fiscală, care va fi mare, va trebui să evite avarierea şi mai mult a creşterii economice“

Autor: Bogdan Cojocaru

29.02.2012, 00:04 328

Spania, ţara cu cel mai ridicat şomaj din Uniunea Europeană şi care anul acesta va intra probabil în recesiune, a în­registrat anul trecut un deficit bugetar de 8,5% din PIB, în condiţiile în care ţinta era de 6% din PIB. Rezultatul com­plică eforturile guvernului de a atinge obiectivul de deficit bugetar stabilit pentru anul acesta, de 4,4% din PIB.

Comisia Europeană estimează că economia zonei euro se va comprima anul acesta. Spania este una dintre cele şase state pentru care CE a anticipat anterior creştere economică, dar pentru care acum proiectează scădere, scrie The Wall Street Journal.

Spania a ieşit abia la începutul anului 2010 dintr-o recesiune de 18 luni declanşată de criza financiară globală şi de implozia unei bule imobiliare care a distrus milioane de locuri de muncă şi a lăsat în urmă cantităţi importante de datorii toxice. Statul spaniol se confruntă cu o rată a şomajului de 23%, cea mai mare din UE. Situaţia este şi mai dramatică în rândul tinerilor, unde unu din doi nu-şi găseşte loc de muncă.

Guvernul spaniol, condus de doar două luni de premierul Mariano Rajoy, rămâne hotărât să reducă deficitul bugetar. Ministrul economiei Luis de Guindos a declarat că Spania este încrezătoare că poate renegocia cu CE o ţintă mai mare de deficit bugetar, în condiţiile în care înrăutăţirea perspecti­velor economice face ca vechea ţintă să fie mai greu de atins.

"Efortul de consolidare fiscală, care va fi mare, va trebui să evite avarierea şi mai mult a creşterii economice. Această discuţie nu va fi doar pentru Spania, ci pentru toate statele din zona euro", a afirmat de Guindos. El a menţionat că CE înţelege perfect că Spania a deviat anul trecut de la traiectoria bugetară şi că apreciază eforturile care vor fi făcute pentru îndreptarea direcţiei.

Săptămâna trecută, comisarul european pentru afaceri economice Olli Rehn a indicat că UE va aştepta mai multe detalii despre exerciţiul bugetar pe anul trecut şi planul de buget pentru 2012 care va fi prezentat în martie înainte de a decide asupra relaxării ţintelor de deficit. El a atenţionat însă că ţările luate în colimator de pieţe ar trebui să fie pregătite să implementeze mai multă austeritate.

Madridul a pus deja în aplicare o serie de măsuri pentru reducerea chel­tuielilor bugetare şi majorarea taxelor cu 15 miliarde euro. Analiştii apreciază că, pentru respectarea ţintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB, guvernul va trebui să găsească modalităţi pentru a acoperi o gaură de 30 de miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO