Business Internaţional

Spania ar putea naţionaliza Bankia aproape în întregime după ce banca a cerut noi ajutoare, de 19 mld. euro, mai mult decât s-a estimat iniţial pentru întregul sistem bancar

Spania ar putea naţionaliza Bankia aproape în întregime după ce banca a cerut noi ajutoare, de 19 mld. euro, mai mult decât s-a estimat iniţial pentru întregul sistem bancar

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

28.05.2012, 00:08 622

Bankia, a patra bancă spaniolă ca mărime, a cerut statului ajutoare financiare de 19 mi­liarde de euro, mai mult decât s-a estimat iniţial pentru în­tregul sistem bancar, ceea ce duce la 23,5 mld. euro cea mai mare salvare bancară din Spania în urma căreia guvernul ar putea ajunge să deţină aproape în întregime insti­tuţia de credit.

Aceasă salvare ar putea re­prezenta primul pas important în restruc­turarea sectorului bancar fragil al Spaniei, văzut acum ca un pericol serios pentru euro. Noul bailout, care se adaugă injecţiei de capital de 4,5 miliarde euro efectuată anterior de stat şi prin care Madridul a ajuns să deţină o participaţie de 45% din Bankia, reprezintă, probabil, doar prima parte din nota de plată pentru reabilitarea unui sistem bancar îm­po­vărat de credite devenite toxice după prăbuşirea pieţei imobiliare.

Ajutorul vine în condiţiile în care gu­ver­nele regionale dau semne că nu mai rezistă pre­siunilor financiare. Administraţia regiunii Catalonia a cerut deja ajutor financiar guvernului central, scrie The Guardian. Bankia, care deţine 10% din depozitele spaniole, a asigurat că economiile depo­nen­ţilor sunt în siguranţă.

"Clienţii pot fi încrezători în siguranţa depo­zitelor lor", potrivit băncii. În urma celei mai mari operaţiuni de salvare a unei bănci, statul spaniol ar putea deţine până la 90% din Bankia, după ce va capitaliza BFA, compania-mamă a Bankia, şi va cumpăra apoi acţiuni preferenţiale la ban­că, în luna octombrie. Potrivit legislaţiei spaniole, gu­vernul de la Madrid trebuie să vândă apoi Bankia, în termen de trei ani. Banca se pregăteşte să vândă participaţii pe care le deţine la companii pentru a putea respecta regulile Uniunii Europene privind competiţia, notează Thomson Reuters.

Guvernul anticipa ajutoare de 15 mld. euro pentru întreg sistemul bancar

Costurile salvării Bankia au început să crească într-un ritm alarmant de când instituţia a fost naţionalizată parţial în urmă cu trei săptămâni, când statul a injectat 4,5 miliarde euro în capitalul băncii. Estimările de atunci indicau că Bankia ar mai fi avut nevoie de încă cinci miliarde de euro.

Săptămâna trecută, ministrul de finanţe Luis de Guindos a actualizat suma la 9 mld. euro. La începutul lunii, mi­nis­trul a declarat că în­tregul sistem bancar spaniol va avea nevoie de doar 15 miliarde de euro pentru a constitui provizioane. Bankia are nevoie de lichidităţi pentru a cu­răţa fuziunea fulger, prin care s-a născut, a şapte bănci de economii, aşa-numitele "cajas", paralizate de active toxice imo­biliare de 30 miliarde de euro.

Fuziunea din 2010 a transformat problemele băncii într-o ameninţare pentru întregul sistem bancar spaniol. Bankia se numără printre cele cinci bănci spaniole retrogradate la sfârşitul săptămânii trecute de agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's. Anterior, şi Moody's a redus calificativele unor bănci mari din Spania. "Bailoutul şi restructurarea Bankia sunt dovada eşecului politicilor spaniole şi ale zonei euro. În cazul Bankia, eşecurile au la bază întârzierea injecţiilor de capital public şi deteriorarea rapidă a calităţii activelor", a explicat Nicholas Spiro, analist la Spiro Sovereign Strategy. Presa a indicat că guvernul vrea să facă din Bankia o bancă şi mai mare prin transformarea acesteia într-un gigant naţionalizat care să absoarbă alte bănci de eco­­nomii cu probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO