Business Internaţional

Spania continua sa sufere, dar Anglia si Germania incep sa spere

14.05.2009, 18:06 15

Europa de Vest continua sa se confrunte cu o recesiune accentuata, in conditiile in care cifrele publicate recent arata ca economia europeana a inregistrat contractii semnificative in lunile anterioare. Cu toate acestea, unele economii se stabilizeaza, in timp ce altele continua sa scada.

 
Contractie in Spania
Produsul Intern Brut al Spaniei a scazut in primul trimestru cu cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani pe fondul declinului sectorului de constructii al tarii, potrivit Institutului de Statistica de la Madrid, scrie The Wall Street Journal. Cresterea economica s-a redus cu 1,8% comparativ cu trimestrul patru al anului precedent si cu 2,9% fata de primele trei luni din 2008. Declinul inregistrat de PIB-ul Spaniei este cel mai accentuat din ultimii 39 de ani, cand Institutul spaniol de Statistica a inceput monitorizarea acestui indicator. Cifrele sunt conforme cu previziunile publicate pe 29 aprilie de banca centrala a Spaniei si sugereaza ca estimarile guvernului de la Madrid cu privire la o contractie economica de 1,6% pentru 2009 ar putea fi nefundamentat de optimiste.
Economia candva infloritoare a Spaniei se confrunta cu una dintre cele mai dificile situatii la nivelul zonei euro, in conditiile in care criza financiara globala a provocat o ajustare negativa a pietei imobiliare spaniole. Rata somajului a urcat la 17%, cel mai mare nivel din ultimul deceniu.
 
Semnale optimiste in Anglia
Banca Angliei a anuntat ca recesiunea din Marea Britanie a atins cel mai probabil punctul culminant, insa a avertizat ca revigorarea economiei ar putea intampina dificultati din cauza reticentei bancilor de a acorda credite, scrie The Guardian.
Banca centrala din Marea Britanie a publicat un raport trimestrial cu privire la evolutia inflatiei, estimand ca aceasta va ramane sub tinta de 2% pentru cel putin inca doi ani, chiar si in conditiile in care dobanda de politica monetara s-ar mentine la nivelul de 0,5%, iar economia reala ar primi 125 de miliarde de lire sterline prin relaxare cantitativa.
"Economia se va revigora in cele din urma, insa procesul ar putea fi unul lent", a declarat guvernatorul bancii centrale din Marea Britanie, Mervyn King.
"O serie de indicatori au inregistrat evolutii pozitive", a adaugat King, precizand ca economia va fi stimulata de politicile monetare si fiscale de anvergura, precum si de deprecierea accentuata a lirei sterline, care ar putea majora valoarea exporturilor si ar ajuta la procesul de reconstructie a capitalizarii bursiere pentru companiile afectate de criza.
"Toate aceste aspecte vor conduce la revigorarea economica. Insa exista motive solide care indica faptul ca intensul consum inregistrat in ultimii ani nu va reveni la parametri normali prea curand. Situatia de fata nu este un ciclu economic tipic perioadei postbelice", a mai spus King.
Productia zonei euro a scazut
Cifrele aferente primului trimestru care caracterizeaza evolutia zonei euro au aratat ca recesiunea s-a accentuat in aceasta regiune. Productia industriala a celor 16 state membre ale uniunii monetare a scazut cu 2% in martie fata de februarie si cu 20,2% fata de perioada similara din 2008, potrivit agentiei de statistica Eurostat. Productia industriala din martie s-a situat la cel mai redus nivel din noiembrie 1997 pana in prezent. "Declinul pronuntat al productiei industriale din zona euro arata ca recesiunea s-a accentuat in primul trimestru. Intr-adevar, contractia economica din primele trei luni ale anului este foarte probabil sa depaseasca scaderea economica din SUA si Marea Britanie, tratate separat", a afirmat Ben May de la Capital Economists.     
 
Germania da semnale de revigorare
Performantele economice ale Germaniei au surclasat evolutiile unor state vest-europene precum Italia, Spania si Franta, industria germana transmitand semnale ca ar putea reveni pe plus in urmatoarea perioada, pe fondul cresterii exporturilor. Productia industriala s-a redus in martie comparativ cu februarie cu numai 0,4%.
Institutii precum Fondul Monetar International estimeaza ca economia Europei va incepe procesul de revigorare abia in 2010, urmand sa se inregistreze o crestere lenta. Anuntul furnizorului german de componente auto Schaeffler, potrivit caruia se vor efectua reduceri de costuri materializate prin 4.500 de disponibilizari, arata ca recesiunea va avea in continuare efecte negative asupra populatiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO