Business Internaţional

Spania lanseza contractele la termen pe ulei de masline

15.09.2004, 00:00 31

O companie spaniola spera sa convinga investitorii internationali sa plaseze bani pe prima piata futures pe ulei de masline din lume, informeaza BBC News.
Firma MFAO, cu sediul in Andaluzia, a infiintat in luna martie o piata cu acest scop, utilizata in prezent de cultivatorii de maslini, pentru a se proteja impotriva fluctuatiilor de pret. Dar MFAO spera sa atraga si investitii speculative de la institutiile financiare majore.
"In ziua in care un fond american va adauga contractele futures pe ulei de masline portofoliului sau, rolul nostru va fi incheiat", a declarat Lamberto Samper, de la MFAO.
Ramane insa de vazut daca gigantii de pe Wall Street sunt dispusi sa tranzactioneze contracte futures pe ulei de masline. Cu toate ca uneori acestia plaseaza bani in instrumente derivate pe produse agricole, ca de exemplu grau, soia sau uleiuri vegetale tropicale, piata pentru futures pe ulei european de masline nu a fost inca testata.
Numai 10.000 contracte futures, de cate o tona de ulei de masline, au fost tranzactionate la bursa infiintata de MFAO in cele sase luni de cand si-a inceput activitatea, cu mult sub tinta anuala a companiei, de 200.000 de contracte.
Analistii se tem ca noua bursa va avea soarta pietei spaniole de futures pe citrice, care a fost abandonata la cativa ani dupa infiintarea ei in 1995.
Spania este cel mai mare producator de ulei de masline din lume (genereaza 40% din productia mondiala).
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO