Business Internaţional

Spania: somaj record dupa concedieri masive in constructii

05.08.2008, 19:35 8

Somajul din Spania a atins in luna iulie maximul ultimilor zece ani, dupa concedieri masive in sectorul constructiilor, indicele climatului economic s-a plasat la un minim record, iar ministrul economiei Pedro Solbes nu a eliminat perspectiva unei recesiuni.
Numarul de someri inregistrati in Spania a crescut cu 36.492 in iulie, la 2,43 milioane de persoane, avans alimentat, in principal, de prabusirea sectorului constructiilor. Doua treimi din concedierile aferente lunii iulie au fost operate de firme de constructii.
Cresterea somajului a atins, astfel, cel mai ridicat nivel din aprilie 1998 si a afectat serios indicele increderii in economie, care a ajuns la un record negativ istoric, anuntand un declin puternic al cheltuielilor de consum, potrivit datelor autoritatilor.
Statul iberic a trecut, astfel, in mai putin de un an, de la piata cu cea mai rapida crestere a numarului de locuri de munca la statul cu a doua rata a somajului din Uniunea Europeana, dupa Slovacia.
A patra mare economie a blocului comunitar, Spania este lovita de un cumul de factori, deoarece colapsul sectorului rezidential local a coincis cu criza globala a creditelor si avansul record al pretului petrolului.
Ministrul economiei Pedro Solbes a declarat ca o recesiune este posibila, chiar incepand cu sfarsitul acestui an, insa Spania trebuie sa evite primul declin de acest fel din anul 1993 incoace.
"Trimestrul al patrulea ar putea prezenta dificultati, in functie de cum evolueaza lucrurile. O recesiune inseamna doua trimestre consecutive de declin. Nu poti elimina nicio posibilitate, insa nu credem ca aceasta este ipoteza dupa care sa ne ghidam", a aratat oficialul.
Totodata, vanzarile retail au inregistrat o scadere istorica in iulie pe piata spaniola, din cauza reducerii nivelului de incredere in economie, a inflatiei care a atins recordul ultimilor 13 ani si primei scaderi trimestriale a preturilor caselor din ultimii zece ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO