Business Internaţional

Sparta Praga incearca sa joace si la Bursa

25.02.2005, 00:00 35



Clubul de fotbal ceh Sparta Praga urmareste listarea la Bursa din Praga, oferind fanilor sansa de a investi in clubul favorit, informeaza Prague Post.



Dupa ce si-a asigurat dominatia virtuala asupra terenuriloe de fotbal din Cehia, ambitiosul club din Praga ia in considerare transferarea luptei la un alt nivel - Prague Stock Exchange (PSE). Managementul Spartei a anuntat ca ia in calcul listarea la bursa in urmatorii trei ani. "Desi ne aflam doar in faza de proiect, ne gandim serios la aceasta operatiune", a declarat Daniel Kretinsky, directorul executiv al clubului ceh.



In 1994, Sparta Praga s-a transformat din asociatie civica in societate pe actiuni, insa actiunile clubului nu sunt tranzactionate public si nu au fost listate vreodata la bursa. Daca Sparta hotaraste sa intre pe bursa, clubul ar deveni prima organizatie sportiva din Cehia care face acest pas si primul club de fotbal din Europa Centrala si de Est cotat pe piata de capital.



"Suntem convinsi ca aceasta operatiune ar imbunatati semnificativ situatia financiara a clubului", a declarat Kretinsky.



Grupul financiar slovac J&T a cumparat clubul Sparta de la omul de afaceri german Axel Diekmann, in iunie 2004, pentru un pret estimativ de 26,5 milioane de euro. J&T nu va renunta la pachetul majoritar detinut la club daca Sparta va fi listata la bursa, a spus Kretinsky.



"Aproximativ 30% din actiunile clubului vor fi scoase la vanzare pe bursa", a declarat Kretinsky. "Am vrea sa ne asiguram ca fanii clubului vor avea prioritate pentru cumpararea primului pachet de 10% din actiuni. Restul de 20% din titluri vor fi disponibile apoi pentru orice investitor." Cu un buget anual de 10 milioane de euro, Sparta Praga este de departe cel mai bogat club din Cehia. Celelalte cluburi din prima liga ceha au bugete cuprinse intre 2 si 5 milioane de euro.



"Din punctul de vedere al veniturilor, Sparta este o societate destul de mica pentru a fi listata la bursa", a declarat secretarul general al PSE, Peter Koblic. "Totusi, acesta ar fi un nume interesant care ar atrage mai multa atentie pentru bursa noastra", a mai precizat Koblic.



Analistii sunt de acord ca oferta publica initiala a Spartei este o investitie riscanta. "Investitia intr-un club de fotbal este o loterie, deoarece exista unele riscuri specifice, care nu apar in alte afaceri. Valoarea actiunilor unui club de fotbal depinde de factori greu de controlat, precum rezultatele meciurilor sau accidentarile jucatorilor", a declarat Jan Slaby, analist la Wood & Company.



"In general, factorul uman joaca un rol mult mai important in sport decat in orice alt domeniu, deci riscurile unei investitii in sport sunt mai mari", explica David Marek, economist-sef la Patria Online. "Spre deosebire de alte domenii, cluburile de fotbal depind foarte mult de situatia financiara a competitorilor, factor determinant in tranzactiile cu jucatori."



Un alt obstacol pe care clubul trebuie sa-l depaseasca este scaderea increderii suporterilor, in urma recentelor scandaluri de coruptie din prima liga ceha, in care unii sefi de club si arbitri sunt acuzati ca au aranjat meciuri. "In acest moment, imaginea fotba-lului a fost puternic afecatata de recentele scandaluri si va dura ceva timp pana ce va fi recastigata increderea investitorilor", a declarat Koblic.



In Europa, exista 30 de cluburi listate la bursa, majoritatea din Marea Britanie. Man-chester United, cel mai bogat club de fotbal din lume, a fost primul club listat pe London Stock Exchange, in 1991.
andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO