Business Internaţional

Specialistii au hotarat: ferocitatea uraganelor, cauzata de incalzirea globala

28.09.2005, 16:31 40

Cruzimea tot mai accentuata a uraganelor de pe intreg globul din ultimii 35 de ani poate fi atribuita unui fenomen de interes major in ultima perioada, si anume incalzirea globala, anunta un nou raport dat publicitatii de specialisti. Studiul, care a aparut la data de 16 septembrie, reprezinta unul din cele mai importante documente care descriu legatura dintre incalzirea globala si aparitia uraganelor, relateaza Forbes.

"Incep sa devin mai putin circumspect", declara Peter J. Webster, autorul acestui studiu, profesor in cadrul Institutului Tehnologic din Atlanta.

"Consider ca aceasta crestere a temperaturii apei la suprafata marii reprezinta un efect al incalzirii globale, iar ultimele schimbari in intensitatea uraganelor, ceea ce este, de fapt, o problema universala, urmeaza acestui ritm de crestere a temperaturii marilor si oceanelor", adauga acesta.

Webster se refera, cu siguranta, la o crestere demonstrata stiintific a temperaturii apei la suprafata marii fata de cea inregistrata in anul 1970. Astfel, oamenii de stiinta americani sustin ca numarul tot mai mare de uragane rezulta din nivelul tot mai ridicat al temperaturii apei la suprafata marii. Pe de alta parte, nu toata lumea este de acord cu noile constatari din domeniu.

Astfel, intrebarea de baza este daca aceasta sporire a intensitatii uraganelor este reala", spune Chris Landesca, la Centrul National al Uraganelor din Miami. "Intampinam cu adevarat o crestere in ultimii 15 ani sau aceasta este doar o imagine falsa a datelor? In acest sens, ma tem ca nu ne confruntam cu nici un fel de schimbari ale fenomenelor climaterice", conchide acesta.

Chiar unul dintre autorii studiului, Greg Holland, director in cadrul Centrului de Cercetare a Atmosferei, s-a eschivat in ceea ce priveste concluziile studiului. "Exista demonstratii logice ca aceste modificari ale fenomenelor de clima sunt in stransa legatura cu schimbarile globale, dar nimeni nu poate fi complet convins doar de aceste realitati inconjuratoare", insista Holland.

Toate aceste dispute reflecta dezbaterea fara sfarsit din sanul comunitatii stiintifice americane care analizeaza masura in care raspandirea uraganelor reprezinta un efect al variabilitatii naturale ori unul al incalzirii globale.

Acest studiu reprezinta o reactie a specialistilor in urma recentului fenomen natural, Katrina, uragan de categoria 5, care a produs pagube insemnate in mai multe provincii ale statului Louisiana, dar si zonelor Mississippi si Alabama. Specialistii considera ca furia uraganului Katrina nu poate fi in mod direct influentata de factorul incalzirii globale.

"Katrina a reprezentat un fenomen ce crestea in intensitate, insa nu putem afirma cu certitudine ca aceasta izbucnire a naturii a fost o consecinta a incalzirii globale", a declarat Holland. "Pe de alta parte, este vorba de o consecinta a variatiilor naturale", a continuat el.

Autorii studiului au analizat frecventa, durata si intensitatea (descrisa de viteza maxima a vantului) uraganelor ce s-au produs pe parcursul ultimilor 35 de ani in cele mai importante cinci bazine oceanice de pe Terra. In primul rand, a fost selectata perioada de timp cuprinsa intre 1970 si 2005 datorita disponibilitatii datelor pentru toti anii cercetati.

Astfel, numarul si frecventa uraganelor s-au intensificat dupa 1995, apoi s-a cunoscut un trend descendent urmat de o rata constanta de evolutie a fenomenului.

Cele mai mari cresteri in intensitate s-au produs cu precadere in zona Oceanului Pacific si Indian, mai putin in Atlanticul de Nord. Uraganele de categoria 4 si 5 s-au dezvoltat intr-un ritm spectaculos in toate bazinele oceanice, a amintit Webster.

Intre 1975 si 1989, au existat 171 de uragane puternice ca intensitate, dar acest numar a crescut la 269 intre 1990 si 2004.

De la inceputul lunii iunie, sase furtuni s-au dezvoltat puternic pentru a-si merita aceasta titulatura. Dintre acestea, trei au devenit uragane, iar doua dintre ele s-au clasat in categoria 4, cu o viteza a vantului ce a depasit 130 de mile pe ora (209 km/h), conform Centrului National al Uraganelor din Miami. Dintre acestea, uraganul Dennis a fost cel mai insemnat, devastand zone importante ale Floridei.

Uraganele sunt clasificate in mod oficial de specialistii climatologi cu ajutorul unei scari de la unu la cinci, cunoscuta si sub numele de Scala Soffin/Simson. Astfel, o furtuna din prima categorie se caracterizeaza printr-o viteza a vantului cuprinsa intre 74 si 95 de mile pe ora (respectiv 119 si 153 km/h), iar viteza uraganelor din categoria 5 depaseste 155 de mile pe ora, ceea ce inseamna o viteza de 250 km/h.

Chris Landsea, cercetatorul american care s-a dovedit a fi impotriva concluziilor studiului, a afirmat ca "este foarte dificil sa separi ceea ce este cauzat de ciclul natural al activitatilor de fenomenul de incalzire globala, fenomen ce este produs de actiunile oamenilor. Totodata, si-a manifestat indoielile cu privire la procedurile statistice utilizate de-a lungul desfasurarii studiului.

"Acesta reprezinta, in esenta, un studiu profesionist care trebuie luat in serios, dar daca il privim mai atent, remarcam o serie de analize neconcludente", a accentuat Landsea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO