Business Internaţional

Speculatiile privind decizia Fed au scazut dolarul pana la cel mai redus nivel din ultima luna

06.05.2004, 00:00 11



Prin decizia de a nu aduce modificari ratelor de dobanda, Rezerva Federala (banca centrala din Statele Unite) a semnalat o schimbare a pozitiei sale asupra politicii monetare. Fed a renuntat la atitudinea de a demonstra "rabdare in schimbarea politicii monetare", declarand ca "in contextul actual, cu o inflatie scazuta, institutia considera ca schimbarea politicii poate fi facuta la un nivel care poate fi usor de masurat". Declaratia poate fi inteleasa ca o indicatie legata de o judecata atenta inainte de cresterea ratelor de dobanda - acordand o atentie ridicata indicatorilor economici, in mod special, celor legati de situatia inflatiei -, institutia putand sa actioneze foarte rapid daca datele economice cer o astfel de actiune.



Speculatiile pietei legate de mentinerea de catre Fed a ratelor de dobanda actuale au determinat o depreciere a dolarului american fata de moneda europeana unica pana la cea mai redusa valoare din ultima luna, informeaza Bloomberg.



"In ultimele saptamani, asteptarea unor rate mai mari au sustinut dolarul" a declarat Ryan Faulkner, analist pe probleme valutare in Londra la Lehman Brothers Holdings Inc. Decizia Fed a dat semnale pietei ca s-ar putea sa mai treaca cateva luni pana la prima majorare a ratei dobanzii de referinta incepand cu anul 2000. Moneda euro a fost impulsionata si de previziunile pietei care estimeaza ca industria serviciilor din Europa a crescut pentru a zecea luna la rand. Un raport al situatiei industriei urma sa fie prezentat ieri.



Fata de euro, dolarul a scazut pana la o paritate de 1.2138 doalri/euro la bursa din Londra, comparativ cu nivelul de 1.2100 doalri/euro inregistrat cu o zi in urma la bursa din New York. In New York, dolarul inregistrase cea mai mare pierdere din ultimele doua luni, potrivit EBS, un sistem electronic de schimburi valutare.



"Mesajul care a venit de la Fed a fost ca moidficarea ratelor va fi graduala si nu vom vedea o schimbare rradicala a valorii acestora" a comentat Greg Gibbs, analist la Royal Bank of Canada in Sydney. "Probabil vom vedea dolarul slabind" pana la o paritate de 1,25 dolari/euro pe parcursul urmatoarelor doua luni, a adaugat Gibbs.



In Marea Britanie, economistii se asteapta ca Bank of England sa majoreze rata dobanzii de referinta pana la 4,25%, in urma intalnirii comitetului pe probleme de politica monetara al bancii, intalnire care a inceput ieri. O astfel de majorare ar fi a treia crestere a ratei din luna noiembrie a anului trecut.



Totusi, piata se asteapta ca ritmul viitoarelor majorari ale ratelor de dobanda din Marea Britanie sa fie usor de masurat. Piata contractelor futures, pe care membrii comitetului au sugerat - o ca fiind un reper util de urmarit pentru a vedea posibilele schimbari in nivelul ratelor, indica faptul ca rata dobanzii de referinta a bancii va fi de aproximativ 4,75% la sfarsitul anului si 5% la finalul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO