Business Internaţional

Stând pe un munte de bani, China investeşte în orice, de la aur la terenuri arabile

Foto Shutterstock

Stând pe un munte de bani, China investeşte în orice, de la aur la terenuri arabile

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

13.07.2011, 00:03 1200

China a înregistrat o creştere a rezervelor valutare cu 152,8miliarde de dolari, până la 3.200 mld. dolari (2.265 mld. euro), înperioada aprilie-iunie, adică cu 1,7 mld. dolari pe zi, potrivitThe Wall Street Journal.

Banii provin în mare parte din câştigurile exportatorilor şiinvesti­torilor străini, adăugându-se volu­mului ridicat de cashdin economia chineză, care a împins preţurile în sus.

Creşterea rezervelor din ultima perioadă a fost mai modestădecât cea de 197,3 mld. dolari din primul trimestru.

China, care se îndreaptă cu paşi mari spre titlul de cea maimare economie a lumii, se îndepărtează de investiţiile în dolari şia cumpărat în primele patru luni ale acestui an datorii suveraneeuropene în valoare mai mare decât cea a activelor denominate îndolari achiziţionate în aceeaşi perioadă, potrivit băncii britaniceStandard Chartered. Banca apreciază că orientarea către euro faceparte din eforturile Beijingului de a-şi diversifica investiţiileîn valută, concentrate pe moneda americană. În cadrul unei viziterecente în Europa, premierul chinez Wen Jiabao a declarat că ţarasa poate cumpăra obligaţiuni suverane dacă unele state din zonaeuro vor avea nevoie.

Capital Economics estimează că China a cumpărat în acest anactive denominate în euro în valoare de peste 40 de miliarde deeuro.

Influenţa Chinei este în extindere pe pieţe care variază de lametale preţioase la petrol şi alimente.

După ce în ultimii trei ani peste 70% din investiţiile chinezedin America Latină s-au îndreptat către energie şi minerale,agricultura a intrat acum în centrul atenţiei investitorilorchinezi.

În aur, investiţiile Chinei au înregistrat o creştere de 179% înprimul trimestru. China a investit 4,1 miliarde de dolari în aur înprimul trimestru.

China a devansat India, devenind cea mai mare piaţă pentru aurîn acest an.

Firma de consultanţă americană Rhodium Group estimeazăinvestiţii de peste 1.000 de miliarde de dolari ce urmează a fifăcute de China în străinătate între 2011 şi 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO