Business Internaţional

Statele din Asia de Sud-Est au in plan sa faca un "OPEC al orezului"

05.05.2008, 17:56 72

Oficialii statelor sud-est asiatice s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute in insula indoneziana Bali in incercarea de a imbunatati nivelul cooperarii dintre acestea pe piata orezului, scrie presa internationala.
Principalul subiect de pe agenda ministrilor comertului din cele zece state membre ale Association of Souheast Asian Nations a fost acela al securitatii alimentare, in conditiile in care pretul ridicat al orezului - un aliment de baza pentru aceasta regiune - a generat valuri de nemultumire in randul consumatorilor si a determinat principalele state producatoare sa impuna restrictii exporturilor.
"Oficialii au reiterat ideea potrivit careia nivelul rezervelor de orez si stabilitatea preturilor reprezinta indicatori de baza ai bunastarii economice si sociale a regiunii", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Intalnirea reprezentantilor statelor asiatice vine dupa mai multe apeluri din partea membrilor guvernului Thailandei - cel mai mare exportator de orez la nivel mondial -, care solicitau crearea unui cartel al statelor producatoare, de genul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Mingkwan Saengsuwan, ministrul thailandez al comertului, a declarat vineri ca formarea unui astfel de cartel ar permite statelor exportatoare de orez sa exercite un control mult mai strict asupra preturilor.
"Chiar daca reprezentam centrul lumii in ceea ce priveste productia de orez, avem o influenta foarte restransa asupra stabilirii preturilor", a mentionat Saengsuwan. Pretul orezului s-a triplat anul acesta, ajungand la nivelul de 1.000 de dolari (642 de euro) pentru o tona.
In acelasi timp, purtatorul de cuvant al ministerului de externe din Laos a declarat ca executivul din aceasta tara ia in serios posibilitatea creari unui cartel al orezului, mentionand ca o astfel de actiune va spori "puterea tarilor producatoare".
Aprecierea pretului orezului vine pe fondul unei accelerari la nivel global a costurilor alimentelor, cauzata de seceta de vara trecuta si de cererea ridicata venita din partea economiilor emergente. Ca raspuns la aceasta situatie unele state asiatice, printre care India si Vietnam, au impus restrictii pentru exporturi, ceea ce nu a facut decat sa inrautateasca lucrurile.
Ideea creari unui grup dupa modelul OPEC a fost adusa in discutie pentru prima data de catre premierul thailandez Samak Sundaravej, in cadrul unei intalniri cu omologul sau din Myanmar care a avut loc saptamana trecuta. Samak a declarat miercuri ca Myanmarul sprijina aceasta idee, in timp ce oficialii vietnamezi nu au dat inca un raspuns cert. "Ideea principala este ca statele exportatoare de orez pot cooperea pentru a imbunatati capacitatea de productie si pentru a castiga influenta in ceea ce priveste stabilirea preturilor", a mentionat purtatorul de cuvant al executivului de la Bangkok.
In acelasi timp, Banca Asiatica de Dezvoltarea a anuntat sambata acordarea unui imprumut de urgenta statelor sarace din zona, care se lupta cu aprecierea continua a preturilor alimentelor si cu incetinirea ritmului de crestere al economiei din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO