Business Internaţional

Statele din Asia vor sa creeze un fond de rezerva de 80 mld. $

06.05.2008, 19:24 8

Ministrii de finante din 13 state asiatice si-au dat acordul pentru crearea unui fond de rezerva in moneda straina, in valoare de cel putin 80 mld. $ (51,67 mld. euro), in incercarea de a proteja monedele nationale din regiune, scrie Bloomberg.
Contributiile venite din partea Japoniei, Chinei si Coreei de Sud vor reprezenta 80% din valoarea totala a fondului, in timp ce contributiile celor 10 state membre ale Asociatiei Statelor Sud-Est Asiatice, vor reprezenta restul de 20%.
Prin aceasta masura, guvernele asiatice incearca sa reduca dependenta fata de institutiile financiare internationale, precum FMI, care le-ar putea forta sa adopte reforme economice prea aspre in schimbul acordarii unor finantari de urgenta.
Anul trecut, ministrii celor 13 state au aprobat rezervarea a 3.400 mld. dolari (2.190 mld. euro) in moneda straina, cu scopul crearii unui fond de urgenta, insa nu au stabilit marimea fondului si nici cand acesta se va infiinta. Guvernele statelor asiatice au decis insa sa grabeasca tratativele cu privire la conditiile de creditare, pe fondul agravarii situatiei de pe piata internationala de creditare.
"Economiile regionale, in ciuda situatiei internationale, continua sa inregistreze un ritm sustinut de crestere, insa raman in continuare vulnerabile", se arata in comunicatul oficial al intalnirii celor 13 ministri. Cele mai mari riscuri pentru cresterea economiilor statelor asiatice le reprezinta vulnerabilitatea pietelor financiare internationale si cresterea presiunilor inflationiste, datorata cresterii preturilor petrolului si materiilor prime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO