Business Internaţional

Statele slave din Europa de Est, reunite intr-o divizie a Coca-Cola

04.10.2005, 18:13 44

Compania Coca-Cola a anuntat ca va unifica operatiunile de pe pietele din Rusia, Ucraina si Belarus in cadrul unei noi divizii, schimbare ce va reflecta cresterea importantei acestor tari.

Coca-Cola, care a identificat Rusia ca fiind una dintre pietele cu cel mai rapid ritm de crestere, a informat ca noua divizie va avea sediul la Moscova si va fi condusa de Clyde Tuggle. Acesta din urma ocupa, in prezent, functia de sef al diviziei de afaceri publice internationale si comunicatii.

"In ultimii ani Rusia, Ucraina si Belarus au devenit foarte importante in cadrul planurilor de afaceri actuale si viitoare. Dezvoltarea economica a regiunii reprezinta o sansa unica pentru compania noastra, avand in vedere populatia de peste 200 de milioane de locuitori din regiunea respectiva", a declarat Muhtar Kent, seful diviziei care coordoneaza activitatea din Asia de Nord, Eurasia si Orientul Mijlociu. Analistii considera ca actiunea companiei a fost determinata si de ritmul lent de crestere a vanzarilor din SUA si unele state vest-europene.

Manny Goldman, consultant pe probleme ale industriei producatoare de bauturi racoritoare, care a analizat activitatea companiei in ultimii 30 de ani, a preconizat ca strategia de separare ar putea sa genereze castiguri importante. "Populatia este numeroasa si, cel putin teoretic, potentialul regiunii este suficient de mare pentru a se concentra asupra zonei. Prin demarcarea acestor state se subliniaza importanta lor", a spus Goldman.

Circa 80% din profituri si 70% din volumul de vanzari al Coca-Cola provin din afara SUA, spre deosebire de Pepsi, care nu are decat o treime din afaceri in afara pietei locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels