Business Internaţional

Statul ungar vrea să preia subsidiara locală a Vodafone

Statul ungar vrea să preia subsidiara locală a Vodafone

Premierul ungar Viktor Orban militează pentru o poziţie dominantă a statului în sectoarele economice strategice. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

26.02.2013, 00:03 2261

Ungaria vrea să preia subsidiara locală a companiei britanice de telefonie mobilă Vodafone, în condiţiile în care probabilitatea ca un al patrulea jucător, deţinut de stat, să reuşească să intre pe piaţa de profil este slabă, scrie portfolio.hu.

Planurile nu sunt noi, iar încheierea unui acord de preluare este iminent, au declarat surse apropiate situaţiei. Voinţa statului de a avea propriul jucător pe piaţa telefoniei mobile este mare deoarece până acum a investit milioane de euro în acest obiectiv, fără succes.

CEO-ul Vodafone Vit­torio Colao s-a întâlnit recent cu premierul Viktor Orban, dar publicului nu i-a fost dezvăluită nicio informaţie cu privire la ce s-a discutat.

Actualele condiţii de pe piaţă nu permit Voda­fone să-şi îmbunătăţească poziţia, iar incapacitatea de a ajunge pe locul de lider este de mult timp un ghimpe în coastele mana­gementului. Unitatea un­gară ocupă locul trei pe piaţa locală, pe prima po­ziţie plasându-se T-Mobile, divizie a Magyar Telekom, cu o cotă de 45,7%, iar locul doi îi revine companiei Telenor (31,5%).

De asemenea, Vodafone urmează un program în care s-a angajat să renunţe la toate activele, în întreaga lume, care nu aduc companiei o poziţie dominantă. Programul are ca scop modernizarea portofoliului grupului şi majorarea dividen­delor plătite acţionarilor.

Cheltuielile consorţiului de telefonie mobilă al statului MPVI au ajuns la 1,5 miliarde de forinţi (5,1 milioane euro) anul trecut, potrivit portalului de ştiri index.hu. Compania a plătit de asemenea, 12,7 miliarde de forinţi (43,2 milioane euro) pentru o frecvenţă câştigată prin licitaţie în 2012, însă o instanţă de judecată a hotărât că autoritatea de reglementare din domeniu trebuie să ramburseze această sumă către MPVI. Compania avea 64 de angajaţi anul trecut, cu un salariu mediu lunar de 2.550 euro.

MPVI Mobil este deţinută de Poşta Ungară, Banca Ungară de Dezvoltare şi de compania de electricitate Magyar Villamos Müvek, cea mai mare din ţară. În luna septembrie, o instanţă a anulat licitaţia pentru frecvenţă câştigată de MPVI, susţinând că legislaţia din perioada licitaţiei nu permitea participarea unei companii de stat. Hotărârea este definitivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO