Business Internaţional

Statul va detine 43% din cea mai mare banca din Marea Britanie

12.01.2009, 18:16 20

Numai 0,24% din cele 7,5 miliarde de actiuni pe care HBOS le-a oferit actionarilor existenti au fost cumparate, in timp ce Lloyds TSB si-a vazut numai 0,5% din actiunile oferite achizitionate.

Noua banca denumita Lloyds Banking Group va controla aproximativ 25% din conturile bancare personale ale clientilor britanici si aproximativ 28% din piata ipotecara. Directorul executiv al Lloyds TSB, Eric Daniels, a declarat: "Suntem multumiti ca procesul de atragere de capital a fost finalizat si ca noul grup combinat va dispune de o puternica pozitie financiara".
Guvernul s-a angajat sa subscrie emisiunile de drepturi ale ambelor banci ca parte a programului de sustinere a sectorului bancar britanic in valoare de 37 de miliarde de lire sterline lansat in luna octombrie a anului trecut.
Ambele banci au intampinat dificultati in a atrage capital in conditiile mentinerii nesigurantei pe pietele financiare din intreaga lume.
Actiunile ambelor banci au inregistrat cresteri ieri dupa ce acestea au anuntat rezultatele ofertei de actiuni. Actiunile Lloyds au avansat cu 6,7%, in timp ce valoarea actiunilor HBOS a urcat cu 5,2%.
Bancile britanice au fost nevoite sa solicite sustinerea guvernului anul trecut dupa ce pietele de credit au inghetat la sfarsitul anului 2007, banci ca HBOS, care a oferit imprumuturi peste sumele detinute in depozite ale clientilor, neputand in acest fel atrage finantarea de care aveau nevoie.
Guvernul britanic a intervenit anul trecut in incercarea de a preintampina noi turbulente in sistemul financiar dupa ce a devenit clar ca HBOS se afla in dificultate.
In timp ce in mod obisnuit dimensiunea noii banci ar fi generat temeri de ordin competitional, guvernul a inlaturat astfel de temeri argumentand ca incheierea tranzactiei va contribui la mentinerea stabilitatii sectorului bancar.
Totusi, exista temeri ca noua banca va limita alternativele consumatorilor.
La sfarsitul anului trecut, reprezentantii biroului care se ocupa cu supravegherea concurentei pe piata britanica au declarat ca ar putea surveni o "reducere substantiala a competitiei" pe segmentele de conturi bancare personale, al serviciilor bancare pentru firmele de mici dimensiuni si pe piata ipotecara ca urmare a incheierii fuziunii dintre cele doua banci.
Guvernul a intervenit in acelasi timp in sensul preluarii unei participatii majoritare in cadrul Royal Bank of Scotland in incercarea de a-i consolida pozitia.
Noua companie rezultata in urma fuziunii Lloyds si HBOS, Llodys Banking Group, urmeaza sa-si inceapa activitatea saptamana viitoare daca tranzactia de fuzionare va fi aprobata.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO