Business Internaţional

Stepic, Raiffeisen: Acesta este inceputul crizei economiei reale

17.05.2009, 16:56 6

Criza economiei reale este abia la inceput, in contextul in care cererea de bunuri a scazut, iar somajul creste, ceea ce duce la majorarea imprumuturilor neperformante si la „toate consecintele negative care deriva de aici", a declarat Herbert Stepic, presedintele Raiffeisen International.

„Ma indoiesc ca exista multi oamenii in aceasta sala care cred ca actuala criza se apropie de sfarsit. As spune ca acesta este inceputul crizei economiei reale", a spus Stepic in cadrul deschiderii oficiale a reuniunii anuale a BERD de la Londra.
El a explicat ca cererea de bunuri a scazut, exporturile se reduc si exista oameni care sunt concediati, ceea ce duce la cresterea creditelor neperformante si la toate consecintele negative care deriva din aceasta evolutie.
Stepic considera ca Romania are o situatie generala mai buna decat alte state pentru ca nu este dependenta in proportie mare de exporturi. „Asta nu inseamna ca Romania nu sufera din pacatele trecutului", a spus Stepic, aratand spre cresterea creditelor de consum, care a condus la importuri mari si la majorarea deficitului de cont curent.
„Dificultatea pe care am intalnit-o, in special anul trecut, atunci cand vorbeam cu autoritatile din estul Europei, era ca spuneau ca «nu avem probleme, avem o economie foarte sanatoasa». (...) Nu a fost abordarea corecta, pentru ca pana la urma toti au mers la FMI", a spus Stepic.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO