Business Internaţional

„Stigmatizarea“ Ungariei de către SUA din cauza corupţiei ar putea eroda încrederea, cu efecte „dureroase“ mai ales la nivelul investiţiilor străine

„Stigmatizarea“ Ungariei de către SUA din cauza...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.10.2014, 20:36 948
Presa ungară a început deja să evalueze impactul economic al „stigmatizării ţării“ de către Statele Unite şi atenţionează că încrederea în Ungaria ar putea fi avariată, cu efecte „dureroase“ la nivelul investiţiilor străine şi posibile consecinţe pe piaţa valutară şi de finanţare.

Interdicţiile de călătorie aplicate de Washington unui număr de şase oficiali maghiari, acuzaţi – pe baza unor dovezi pe care diplomaţii ame­ricani nu vor să le publice pentru a nu încălca legea americană - că sunt implicaţi în fapte de corupţie, vin după ce relaţiile economice dintre cele două state dau de ani buni semne de răcire, ceea ce este vizibil în special la nivelul investiţiilor.

În ultimii trei ani, intrările de capital lucrativ american s-au redus treptat, iar trendul ar putea continua anul acesta, scrie Portfolio.hu.

Intrările nete de capital în Ungaria sunt deja negative, ceea ce umbreşte perspectivele de creştere economică pe termen mediu ale ţării. Problema se va reflecta şi la nivelul diplomaţiei maghiare, care a făcut prioritară, sub guvernarea premierului Viktor Orban, atragerea compani­ilor străine. Actualele interdicţii de călătorie în SUA se pot dovedi a fi piedici puternice în calea atingerii ţintelor diplomatice.

 

Declinul investiţiilor americane

Analiza activităţii americane în Ungaria arată că încrederea Washingtonului s-a redus în ultimii ani. În 2013, doar 2,1% din stocul inves­tiţiilor străine directe (ISD) din Ungaria au venit din SUA, faţă de aproape 5% cu şase ani mai devreme. Tendinţa va continua probabil anul acesta. Datele privind prima jumătate din 2014 arată o balanţă negativă a fluxurilor totale de capital.

Portfolio.hu sugerează că afacerile americane sunt cele care au tolerat cel mai puţin politicile economice neortodoxe aplicate de guvernul Orban. Camera Americană de Comerţ a înregistrat un interes aproape imperceptibil din partea investitorilor americani.

Portalul de ştiri atrage atenţia că greutatea investitorilor americani este cu siguranţă mai mare decât o sugerează statistica deoarece multe companii americane investesc în Ungaria prin subsidiare europene sau cu sediul în paradisuri fiscale sau în Olanda – din motive legate de evitarea plăţii taxelor în SUA.

„Va fi imposibil să lucrăm împreună ca aliaţi“

Diplomaţii americani, care monitorizează corupţia din Ungaria de mai mult de zece ani, au detectat „o deteriorare a situaţiei, un trend general descendent“, a descris Andre Goodfriend, şeful dimplomaţiei americane din Ungaria, ima­ginea pe care o are SUA despre această ţară.

„Dacă lucrurile continuă aşa, va fi imposibil să lucrăm împreună ca aliaţi. Vrem să evităm aceasta“, a spus diplomatul.

Între Washington şi guvernul Orban sunt de mult timp tensiuni. Alegerile au cimentat poziţia lui Orban ca „boss-ul necontestat“ al Ungariei, iar măsurile lui pentru centralizarea puterii, pentru blocarea opoziţiei şi pentru modificarea legilor astfel încât să mărească puterea partidului său şi a aliaţilor săi au provocat în SUA temeri că Ungaria este condusă de un regim autoritar, scrie The New York Times. În urmă cu aproape o lună, preşedintele american Barack Obama a menţionat Ungaria printre statele care „atacă tot mai mult societatea civilă“.

Criticii lui Orban au fost încântaţi să audă tonul mai dur al Washington-ului. Balint Magyar, fost ministru al educaţiei şi critic vehement al ceea ce el descrie a fi „statul mafiot postcomunist“, a spus că Orban şi asociaţii săi par să fi ignorat semnalele de la Washington că SUA vor rupe tăcerea în privinţa guvernării din Ungaria.

„Credeau că vor putea juca la cacealma, dar au pierdut deja“, a spus Magyar.

 

Ungaria pare hotărâtă să ignore UE şi să ajute Rusia să construiască South Stream

De când premierul maghiar Viktor Orban s-a aşezat la masa de negocieri cu CEO-ul Gazprom Alexei Miller, numărul de paşi făcuţi de Ungaria pentru a pune exportatorul rus de gaze naturale într-o poziţie avantajoasă şi pentru a sprijini interesele Rusiei a crescut. În primul rând Ungaria a închis fluxul inversat de gaze către Ucraina, apoi a permis Gazprom să-şi depoziteze gazele în facilităţile de stocare ungureşti. Cel mai recent pas este o propunere de modificare legislativă elaborată de comisia economică a Parlamentului, condusă de partidul de guvernământ Fidesz, care va da Ungariei undă verde pentru construirea gazoductului rusesc South Stream, în pofida reticenţei şi restricţiilor impuse de Comisia Europeană, scrie portalul de ştiri index.hu.

Amendamentul va permite Ungariei să înceapă construcţia gazoductului rusesc fără consultarea Uniunii Europene sau a organizaţiilor internaţionale. Modificarea dă posibilitatea oricărei companii de gaze care nu este operator al sistemului de transport să construiască gazoductul. Astfel de operator nu poate începe să construiască gazoducte fără aprobarea instituţiilor internaţionale deoarece planurile naţionale de dezvoltare trebuie armonizate la nivel comunitar.

Amendamentul nu specifică proiectul niciunui gazoduct, dar singurul de pe agenda guvernului este South Stream, proiect blocat de CE.

 

Explicaţie foto: Andre Goodfriend, şeful diplomaţiei americane din Ungaria: „Dacă lucrurile continuă aşa, va fi imposibil să lucrăm împreună ca aliaţi. Vrem să evităm aceasta“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO