Business Internaţional

Stilul de business rusesc sau cum face afaceri Kremlinul

12.07.2007, 20:46 42

Mihail Prokhorov, un multimiliardar rus cu afaceri in minerit, in varsta de 42 de ani, si-a petrecut sarbatorile de iarna intr-un mod unic: impreuna cu cativa asociati in compania unor tinere in exclusivista statiune de schi Courchevel din Alpii francezi, scrie International Herald Tribune.
Prokhorov, adesea numit cel mai de succes burlac din Rusia, este nelipsit de la astfel de petreceri dupa cum chiar el a declarat unui reporter. In Courchevel, politia franceza l-a retinut timp de patru zile fiind suspectat ca le furniza invitatilor lui prostituate.
Politia l-a eliberat fara sa fie acuzat de ceva, dar l-au retinut ca martor in acest caz.
Petrecerile lui Prokhorov de la Courchevel au dus si la incheierea uneia dintre cele mai bizare si aparent fortate tranzactii ale acestuia, la vaanzarea a 26 de procente din compania Norilsk Nickel, cel mai mare producator mondial de nichel. Cumparatorul a fost Vladimir Potanin, indepartat partener de afaceri al lui Prokhorov si un apropiat al Kremlinului.
Prokhorov si Potanin au cumparat in perioada privatizarii companiilor de stat de la mijlocul anilor '90, majoritatea actiunilor de la Norilsk pentru suma de doar 250 de milioane de dolari (184 de milioande de euro).
Astazi Norilsk produce o cincime din cantitatea mondiala de nichel, un aliaj de mare importanta in producerea otelului inoxidabil, si are o capitalizare de 31,9 mld. dolari, profiturile companiei dublandu-se anul trecut pana la 6 mld. dolari, in mare parte datorita cererii foarte mari de otel venita din partea Chinei. In iunie anul trecut Norilsk a cumparat compania miniera canadiana LionOre pentru 6,4 mld. dolari si deja detine o parte din Clearwater Mining din Montana, Statele Unite.
Intr-un interviu acordat televiziunii nationale, Potanin a declarat ca a incheiat un parteneriat cu Prokhorov estimat la o valoare totala de 13,5 miliarde de dolari. Tranzactia nu este inca finalizata, insa cei doi parteneri au spus ca au de gand s-o finalizeze pana la sfarsitul anului, lasandu-l pe Potanin la conducerea Norilsk. Si cine il controleaza pe Potanin, se intreaba unii analisti de la Moscova.
"Astazi in Rusia nicio tranzactie importanta nu se poate incheia fara acordul Kremlinului", declara Irina Iasima, cercetator la Institutul pentru Economia in tranzitie. "O persoana ca Potanin, fara acordul Kremlinului, nu poate face nimic."
Sub presedintia lui Vladimir Putin, guvernul rus creeaza un intreg lant de companii detinute de stat in domenii precum constructia de automobile si avioane, de ambarcatiuni, energie nucleara, diamante etc. De asemenea, politica de a forta proprietarii sa-si vanda proprietatile de importanta strategica a fost comparata cu recentele nationalizari din Venezuela si alte tari din America Latina.
In loc ca guvernul de la Kremlin sa expropieze de drept proprietarii, i-a fortat prin sicanari de mica amploare, dar legale sa vanda companiile care prezentau interes pentru stat. Companiile sunt controlate fie direct de catre Kremlin, fie de catre oameni loiali presedintelui Putin.
De exemplu, in 2003, procurorii au inceput urmarirea penala a lui Mihail Khodorkovsky, presedintele Iukos Oil, pe atunci cea mai mare companie privata din Rusia, sub acuzatia de evaziune fiscala. Hodorkovsky a fost inchis, iar grupul Iukos a fost falimentat. Mai tarziu compania de stat Rosneft a achizitionat majoritatea activelor de la Iukos. Toamna trecuta, Royal Dutch Shell si partenerii sai japonezi au fost fortati sa vanda pachetul majoritar al proiectului Sahalin II, in valoare de 22 de miliarde de dolari, grupului Gazprom, compania care detine monopolul asupra exploatarii de petrol si gaze din Rusia.
Apoi, in iunie anul acesta, filiala locala a BP, TNK-BP, si-a vandut partea dintr-un proiect de exploatare a unui camp gazeifer din Rusia dupa ce au fost amenintati cu revocarea licentei deoarece proiectul de extindere se desfasura prea incet, ceea ce reprezenta o incalcare a conditiilor de acordare a licentei. Si de aceasta data Gazprom a fost beneficiarul.
In mod intamplator, Prokhorov si Potanin detin un pachet minoritar in cadrul proiectului dezvoltat de BP. Cele 26 de procente ale acestora nu au fost atinse, poate datorita stranselor legaturi dintre Potanin si Putin. Dar in cazul Norilsk, prin arestarea lui Prokhorov, sustin unii analisti, se pare ca a fost un accident fortat prin care Kremlinul a ajuns sa-si manifeste si mai mult controlul asupra acestei companii strategice.
Atat Prokhorov, cat si Potanin au refuzat sa fie intervievati. Dar rezultatul parteneriatului dintre ei este inca o dovada in plus a modului in care Kremlinul, impreuna cu cativa oameni ambitiosi si extrem de instariti cunoscuti ca oligarhi, fac afaceri impreuna.
"In prezent dreptul de proprietate este unul foarte conditionat in Rusia", a afirmat Olga Kryshtanovskaya, sociolog la Institutul de Sociologie din cadrul Academiei de Stiinte din Rusia. Guvernul ii lasa pe marii industriasi "sa existe in conditii acceptabile lor", a mai declarat Kryshtanovskaya, adaugand ca "atunci cand Kremlinul ajunge sa considere un capitalist precum Prokhorov ca fiind inacceptabil, este inlaturat. Afaceristii privati exista doar din mila statului."
Analistii sunt de parere ca Prokhorov manevreaza si actiunile Polyus Gold, cel mai mare producator de aur din Rusia. Acestea sunt tranzactionate pe Bursa din Londra, iar compania are o capitalizare de piata de aproximativ 8,5 miliarde de dolari.
"Managementul Norilsk chiar a facut o treaba buna", este de parere Michael Kavanagh, analist la UralSib din Moscova. Actiunile Norilsk in mod constant le surclaseaza pe cele ale marilor companii miniere din lume precum BHP Billiton, Rio Tinto sau Anglo American.
In Moscova, Potanin si-a dovedit loialitatea fata de Putin. In 2004, intr-un moment crucial in istoria politica recenta a Rusiei, Potanin a sustinut campania Kremlinului impotriva libertatii de exprimare prin concedierea editorului de la Izvestia, dupa ce au fost publicate detalii asupra crizei ostaticilor de la Beslan. Ulterior Potanin a vandut cotidianul grupului Gazprom, compania petroliera de stat.
Vara trecuta, oficialii de la Kremlin au avut intrevederi cu Prokhorov si Potanin pentru a discuta o eventuala vanzare a Norilsk catre stat, afirma un consilier care are stranse legaturi cu guvernul si care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Prokhorov, un entuziast al pietei libere care a afirmat ca uzina de la Norilsk nu are alta obligatie fata de oras decat aceea de a-si plati taxele, nu a fost de acord cu vanzarea, a mai adaugat consilierul. Potanin in schimb s-a aratat interesat de aceasta varianta.
In cele 4 zile de detentie din Franta, actiunile la Norilsk Nickel si Polyus Gold au scazut vertiginos; capitalizarea Norilsk a scazut cu 2,3 miliarde de dolari, iar cea a Polyus Gold cu 800 de milioane de dolari.
In aceasta perioada, Prokhorov a pierdut in jur de 820 de milioane de dolari, cu toate ca pretul actiunilor a revenit la normal. Un purtator de cuvant al Norilsk a numit arestarea "o confuzie regretabila".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO