Business Internaţional

Ştiri pe scurt business international

Autor: Marius Oncu, Bogdan Cojocaru

28.03.2013, 00:00 111

Producătorul şi exportatorul rus de gaze naturale Gazprom este interesat să cumpere o centrală termoelectrică ultramodernă deţinută în Ungaria de grupul german E.ON, potrivit publicaţiei Világgazdaság, preluată de Portfolio.hu. E.ON vrea să-şi vândă centrala din oraşul Gönyü pentru că are un randament scăzut din cauza preţului ridicat al gazelor naturale şi a tarifelor reduse la energie. Unitatea funcţionează acum la 30% din capacitate. Grupul german şi Gazprom au discutat deja despre o posibilă tranzacţie. Gazprom este principalul furnizor de gaze naturale al Ungariei şi al majorităţii ţărilor din Europa de Est şi astfel ar putea asigura combustibil mai ieftin centralei ungare, inaugurată în 2011 după o investiţie de 400 milioane euro. Gazprom este interesat, de asemenea, să colaboreze cu companiile ungare la construcţia şi operarea unor facilităţi de stocare a gazelor naturale şi a unor termocentrale. Secretarul de stat pentru relaţii economice internaţionale al Ungariei l-a decorat pe preşedintele consiliului de directori al Gazprom Alekseievici Zubkov cu Ordinul de Merit al Ungariei cu Cruce Mijlocie şi Stele ca semn de recunoştinţă pentru activităţile de promovare a relaţiilor ruso-ungare.

Dezastrele naturale şi cele cauzate de om au produs anul trecut pierderi economice la nivel global de 186 miliarde de dolari, cu un cost de 77 miliarde de dolari pentru companiile de asigurări, potrivit unui studiu realizat de compania de reasigurare Swiss Re. Aproximativ 14.000 de oameni au murit în urma dezastrelor din 2012, notează compania. Anul trecut au fost înregistrate 318 catastrofe, din care 168 dezastre naturale. Pierderile de 77 mld. dolari situează anul 2012 pe locul al treilea în topul celor mai costisitori ani pentru industria asigurărilor. Asigurările au înregistrat cele mai mari costuri legate de dezastre în 2011, de 126 miliarde de dolari, ca urmare a cutremurelor şi inundaţiilor din regiunea Asia Pacific. O mare parte a costurilor pentru companiile active în domeniu au fost cauzate de dezastre din Statele Unite. Nouă dintre catastrofele cu cel mai puternic impact asupra asiguratorilor au avut loc anul trecut în SUA, singura excepţie din top 10 fiind cutremurele din mai din Italia, în care despăgubirile s-au situat la 1,6 mld. dolari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO