Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut ieri dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1% pentru a treia lună consecutiv, pentru a analiza impactul măsurilor fără precedent de finanţare a băncilor, potrivit Thomson Reuters. Mario Draghi, preşedintele băncii, ar putea exercita presiuni asupra guvernelor să combată criza datoriilor din zona euro după ce BCE a acordat băncilor împrumuturi pe trei ani de peste 1.000 de miliarde de euro, din decembrie.

Polonia va majora exporturile de ouă destinate Bulgariei, ceea ce va normaliza piaţa bulgară după recenta explozie a preţurilor, scrie novinite.com. Polonia este cel mai mare producător de ouă din Uniunea Europeană. Preţul acestor produse s-a dublat în Bulgaria în ultimele două săptămâni. Pe unele pieţe preţul depăşeşte 0,25 euro bucata.

Indicele producţiei din sectorul construcţiilor din Bulgaria a fost în prima lună a acestui an cu 1,8% sub nivelul din luna precedentă, potrivit datelor preliminare publicate de institutul naţional de statistică citate de novinite.com. De asemenea, cifra de afaceri din sectorul de retail, cu excepţia vânzărilor de autovehicule şi motociclete, a scăzut cu 0,2% în ianuarie faţă de ultima lună a anului trecut.

Rata şomajului în Polonia a ajuns în luna februarie la 13,5%, maximul de după aprilie 2007, de la 13,2% în luna anterioară, scrie Warsaw Business Journal. În ţară sunt întregistrate ca şomeri 2,17 milioane de persoane, potrivit datelor prezentate de ministerul muncii. În aprilie 2007, rata şomajului a fost de 13,6%. Economiştii estimează că şomajul ar putea creşte uşor în martie, dar ar trebui să înceapă să se reducă datorită locurilor de muncă sezoniere care apar primăvara şi vara.

Bulgaria a anunţat construirea primului centru ştiinţific şi tehnologic, un proiect de 50 de milioane de euro care va fi finanţat prin Programul Operaţional pentru Competitivitate al Uniunii Europene, scrie novinite.com. Parcul va fi construit la Sofia, capitala ţării, şi va include, printre altele, un centru ştiinţific şi de afaceri, a spus Zhulieta Hubenova, ministrul adjunct al economiei, energiei şi turismului. În acest an, Bulgaria va primi proiecte europene de competitivitate prin intermediul unui sistem de documentaţie electronic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels