Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Marius Oncu, Vlad Popescu

13.03.2012, 00:01 51

Preschimbarea obligaţiunilor în valoare de 177 de miliarde de euro deţinute sub incidenţa legii elene de investitori privaţi s-a încheiat ieri, marcând prima etapă a celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie, a anunţat Ministerul de Finanţe de la Atena. "Grecia a finalizat preschimbarea unor obligaţiuni cu o valoare a principalului de 177,2 miliarde euro emise de stat sub incidenţa legii elene", se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe. Miniştrii de finanţe din zona euro ar fi trebuit să semneze ieri cel de-al doilea pachet de bailout, de 130 mld. euro, destinat Atenei.

Situaţia economică din zona euro arată semne uşoare de îmbunătăţire, potrivit ultimului raport lunar al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), citat de Thomson Reuters. Un indicator al OCDE care anticipează schimbări ale trendului activităţii economice a crescut în ianuarie pentru zona euro şi a devenit pozitiv pentru Marea Britanie. Indicele a urcat cu 0,2 puncte procentuale în zona euro şi cu 0,1 puncte în Marea Britanie.

Cancelarul Austriei Werner Faymann anticipează o "campanie antinucleară" europeană, care ar trebui să înceapă în acest an cu strângerea de semnături în şase state membre, cu obiectivul pe termen lung de închidere a tuturor centralelor nucleare din UE, transmite Reuters. Conform Tratatului de la Lisabona, petiţiile care strâng cel puţin un milion de semnături pot deveni propuneri legislative promovate de Comisia Europeană, Faymann anticipând că reglementările care facilitează acest proces ar trebui ratificate în iunie.

Directorul general al grupului Volkswagen, Martin Winterkorn, a primit pentru anul trecut un pachet salarial de 17,5 milioane euro, aproape dublu faţă de anul anterior, în contextul vânzărilor şi profitului record, potrivit Financial Times. În 2010 şeful celui mai mare producător auto din Europa a primit salariu şi bonusuri în valoare de 9,3 milioane de euro. Pachetul salarial al lui Winterkorn pentru 2011 include un salariu fix de 1,9 milioane de euro, 11 milioane de euro bonus şi contribuţii dintr-un plan de stimulente pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO