Business Internaţional

Ştiri pe scurt de business internaţional

Autor: Marius Oncu, Bogdan Cojocaru

21.11.2013, 19:02 61

Polonia este prezentă cu patru companii, Cehia cu două şi Ungaria cu una în ediţia de anul acesta a topului celor mai inovative 1.000 de firme din UE întocmit de Comisia Europeană. România şi Bulgaria nu au nicio prezenţă. În ediţia de anul trecut, Polonia avea în clasament doar două companii. În actualul top EU Industrial R&D Investment Scoreboard sunt prezente companiile poloneze Asseco Poland (locul 627) şi Comarch (964), din sectorul IT, banca Ochrony Srodowiska (659) şi firma de telecomunicaţii Netia (879). Clasarea s-a făcut în funcţie de investiţiile de anul trecut în cercetare şi dezvoltare. Din partea Cehiei sunt prezente grupul de utilităţi Cez (453) şi compania de transporturi industriale Ceske Drahy (860). Singura companie ungară din clasament este producătorul farma Richter Gedeon (170). Topul este condus de constructorul auto VW, cu investiţii în cercetare şi dezvoltare de 9,5 miliarde euro, Samsung (8,3 miliarde euro) şi Microsoft (7,8 mld. euro).

Polonia, cea mai mare economie est-europeană, exportă în prezent alimente în 25 de state şi are în plan intrarea pe pieţe majore precum China, Brazilia, Africa de Sud şi Coreea de Sud, potrivit cotidianului polonez Puls Biznesu. Reprezentanţi ai acestor din urmă ţări vor vizita în curând în Polonia pentru a semna acorduri de cooperare comercială. Exporturile anuale de alimente însumează aproximativ 100 de milioane de euro. Polonia se plasează pe locul şase în topul UE al producătorilor de alimente, potrivit ministrului adjunct al agriculturii Tadeusz Nalewajk. Ponderea Poloniei în producţia totală a Uniunii este de 7,4%. Aproape 30% din alimentele produse pe piaţa poloneză sunt exportate.

Grecii trebuie să facă noi sacrificii şi să adopte reformele structurale pe care le-au promis, întrucât mulţi miniştri de finanţe din Eurogroup, organizaţie în care sunt reprezentate statele zonei euro, încep să-şi piardă răbdarea, a declarat preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem. Guvernul elen trebuie să adopte reformele necesare pentru a creşte competitivitatea ţării şi pentru a atrage investiţii, a afirmat Dijsselbloem, potrivit cotidianului To Vima. Şeful Eurogroup a notat că Atena are încă multe de făcut şi s-a arătat îngijorat de lipsa progreselor, notează cotidianul elen. Troica creditorilor internaţionali - formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene - a părăsit Atena şi a anunţat că va reveni la începutul lunii decembrie pentru a relua o evaluare în cadrul de acordului de împrumut pentru Grecia. Evaluarea a început în septembrie, dar a fost întârziată din cauza unor dispute referitoare la măsuri de austeritate între experţii troicii şi autorităţile elene.

Cel mai bine plătit director din Rusia este un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, respectiv Igor Sechin, preşedintele producătorului de petrol controlat de stat Rosneft. Acesta a avut un salariu de 50 de milioane de dolari anul trecut, potrivit unui studiu Forbes, citat de RIA Novosti. Şeful Rosneft a urcat pe prima poziţie, de pe trei cu un an înainte, în clasamentul celor mai bine plătiţi directori, realizat de ediţia locală a revistei Forbes. Preşedintele VTB Bank, Andrei Kostin, s-a situat pe locul al doilea, cu un salariu de 35 de milioane de dolari, urmat de şeful Gazprom, Alexei Miller, cu 25 de milioane de dolari. Potrivit topului Forbes, care analizează salariile şi bonusurile încasate de directori, managerii din sectorul de stat au câştigat semnificativ mai mult decât cei din companiile private. Diferenţa dintre veniturile acestora este, de asemenea, în creştere, notează Forbes.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO