Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business international

Foto: Bundesarchiv

Foto: Bundesarchiv

Autor: Bogdan Cojocaru, Ioana Nita, Marius Oncu

25.04.2013, 00:00 120

Constructorul auto italian Fiat va produce în Polonia un nou model de SUV, primele maşini urmând să fie asamblate cel mai devreme la sfârşitul acestui an, scrie Dziennik Gazeta Prawna, care citează surse apropiate situaţiei. Fiat lucrează la un nou model de SUV cu grupul american Chrysler, pe care l-a preluat în 2011. Maşina va fi vândută sub brandul Lancia. În aceste condiţii, producţia de la uzina Fiat din Polonia va creşte de la 260.000 de unităţi la 470.000 de unităţi. Introducerea în producţie a noului model nu va duce la creşterea numărului de angajaţi. Dar aceasta s-ar putea întâmpla în cazul în care constructorul auto italian îşi va concentra producţia modelului 500 la unitatea poloneză, aşa cum a indicat presa. 

Preşedintele Italiei Giorgio Napolitano l-a ales ieri pentru funcţia de premier pe Enrico Letta, vice-secretarul Partidului Democrat, acesta urmând să formeze un nou guvern care va pune capăt impasului politic în care Italia a intrat după alegerile de la sfârşitul lunii februarie, scrie agenţia Thomson Reuters. Letta, în vârstă de 46 de ani, este nepotul lui Gianni Letta, şeful de personal al fostului premier Silvio Berlusconi. El a acceptat cu rezerve mandatul de premier şi a spus că austeritatea din Europa „nu mai este suficientă“. O posibilă alianţă ar include şi partidul de centru-dreapta al lui Berlusconi, ceea ce i-ar oferi acestuia din nou o influenţă majoră în politica ţării. Priorităţile noului guvern vor fi reformele economice şi modificarea actualei legi electorale cu scopul de a asigura că alegerile următoare nu vor mai avea rezultate neconcludente. Noul guvern are nevoie de votul de încredere al parlamentarilor pentru a funcţiona.  
 
Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce, probabil, luna viitoare dobânda de politică monetară din cauza problemelor economice din zona euro, potrivit analiştilor de la băncile Nomura, UBS şi RBS, scrie agenţia Thomson Reuters. În prezent, dobânda se află la nivelul minim record de 0,75%. Analiştii economici citaţi anticipează că BCE va reduce dobânda la 0,5% în mai. „Principalul motiv pentru care susţinem acest lucru se referă la declaraţiile membrilor din consiliul monetar al instituţiei“, a spus Richard Barwell, economist la RBS. Oficialii BCE au indicat că ar putea lua în considerare reducerea dobânzii de politică monetară la întâlnirea consiliului monetar de pe 2 mai. Mario Draghi, preşedintele BCE, a declarat luna aceasta că nu a văzut nicio îmbunătăţire a indicatorilor economici pentru ansamblul regiunii după ce câteva săptămâni mai devreme a sugerat că ar putea reduce costurile de împrumut dacă economia nu îşi revine.
 
Grecia intenţionează să solicite Germaniei despăgubiri pentru pagubele produse în cel de-al Doilea Război Mondial, această măsură urmând să tensioneze şi mai mult relaţiile cu Berlinul, principalul finanţator al pachetului de ajutor financiar de 240 miliarde euro acordat ţării de creditorii externi, scrie Thomson Reuters. Ministerul elen de finanţe a elaborat un raport care cuprinde toate documentele disponibile referitoare la această problemă, a declarat ieri în faţa parlamentarilor ministrul grec de externe Dimitris Avramopoulos. El a menţionat că raportul va fi analizat de consilierii juridici ai statului, iar apoi Atena va decide cum va face în mod oficial solicitarea. Ministrul nu a precizat suma pe care o va solicita Germaniei şi a precizat că este greşită asocierea acestei probleme cu cea a datoriilor suverane. Germania, care a ocupat Grecia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, susţine că a plătit deja toate despăgubirile datorate. Ideea acestei solicitări a apărut anul trecut, Grecia fiind grav afectată de măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali, în special Germania, pentru acordarea pachetului de bailout. 
 
Profitul şi veniturile Daimler au scăzut în primul trimestru, după vânzări de autoturisme şi camioane sub aşteptări în Europa, iar grupul german şi-a înrăutăţit estimările prezentate în februarie pentru rezultatele pe întreg anul 2013, potrivit Financial Times. Profitul net a scăzut cu 60%, la 564 milioane de euro în primul trimestru, faţă de perioada similară a anului trecut, iar câştigul operaţional a coborât cu 56%, la 917 milioane de euro, sub aşteptările pieţei de 1,06 miliarde de euro. Vânzările au înregistrat un declin de 3%, la 26,1 miliarde de euro. Producătorul auto se aşteaptă ca profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) să scadă în acest an, după ce în februarie anticipa stagnarea profitului operaţional ajustat la 8,1 miliarde de euro. Grupul a avertizat în aprilie că s-ar putea să revizuiască obiectivul pentru anul în curs, ca urmare a deteriorării situaţiei pe unele pieţe importante. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO