Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business international

Autor: Vlad Popescu

19.05.2013, 19:12 89

Investitorii ar trebui să cumpere obligaţiuni suverane bulgare doarece acestea sunt mai sigure decât cele japoneze şi chiar germane, a afirmat expertul financiar italian Olivier Doria d’ Angri într-un articol publicat de un ziar bulgar, scrie Novinite. „Randamentul obligaţiunilor bulgare scadente la 10 ani era în urmă cu un an de 5%, iar acum a ajuns la puţin peste 3%. Cred că obligaţiunile bulgare sunt cea mai bună opţiune de investiţii din Europa”, a spus d’ Angri. El a subliniat că Bulgaria are cea mai mică datorie raportată la PIB din UE, de 14%. Bulgaria a intrat în impas politic după ce recentele alegeri legislative nu au adus niciunui partid suficiente voturi pentru a permite formarea unui guvern în afara unei alianţe.

Noul guvern italian, condus de premierul Enrico Letta, a anunţat primele măsuri economice din mandat, estimate să aibă un impact de 3 miliarde euro, printre care suspendarea unei taxe asupra reşedinţei principale şi creşterea resurselor unui fond pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic. Măsurile corespund minimal promisiunilor noului executiv şi nu abordează principala prioritate naţională identificată de mediul politic, respectiv şomajul în rândul tinerilor, transmite Wall Street Journal. Totuşi, deciziile inaugurale ale cabinetului Letta reprezintă un progres important pentru scena politică italiană, având în vedere tensiunile din interiorul coaliţiei de guvernare, formată din principalele partide de centru-stânga, respectiv centru-dreapta.

PSA Peugeot Citroën a ajuns la un acord cu un sindicat din Franţa privind închiderea fabricii de la Aulnay, din apropierea Parisului, soluţionarea disputei înlăturând un ultim obstacol din calea planului de restructurare care prevede renunţarea la 11.200 de locuri de muncă, transmite Bloomberg. Acţiunile Peugeot au atins vineri maximul ultimelor 10 luni, după ce sindicatul CGT a decis să pună capăt unei greve la care au participat 130 de salariaţi de la Aulnay. Protestul de muncă a redus producţia uzinei cu aproximativ 80% în acest an. Sindicatul a acceptat să renunţe la o acţiune în justiţie prin care viza blocarea programului de reorganizare, potrivit unui comunicat al Peugeot. Producătorul de automobile încearcă să revină pe profit, în contextul scăderii pieţei auto europene la minimul ultimilor 20 de ani. Compania are în plan reducerea numărului de angajaţi din Franţa cu 17% până la sfârşitul anului viitor.

Fondul CVC Capital vrea să obţină o capitalizare de piaţă de 12 miliarde de dolari pentru Formula One prin listarea la bursa de la Singapore, potrivit unei surse apropiate companiei, citată de The Guardian. CVC Capital este cel mai mare acţionar al companiei care manageriază drepturile comerciale pentru Formula 1. Listarea Formula One la bursă va avea loc în următoarele 12 luni, deşi directorul general al companiei, Bernie Ecclestone, se apără în justiţie, în Germania, de acuzaţii de dare de mită. CVC a vrut să listeze compania la jumătatea anului trecut, dar a renunţat la plan din cauza înrăutăţirii crizei din zona euro. Pentru a atrage totuşi finanţare, CVC a vândut aproximativ jumătate din participaţia pe care o deţinea la Formula 1. Astfel, fondurile de investiţii BlackRock, Waddel & Reed şi Norges - fondul suveran al Norvegiei - au preluat 28,4% din F1 pentru 2,1 miliarde de dolari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO