Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business international

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Oncu, Vlad Popescu, Bogdan Cojocaru

20.05.2013, 21:20 98

Activele din Rusia ale companiilor la care o parte din capital este deţinută de guverne străine vor putea fi confiscate prin decizia instanţelor de judecată ruseşti, potrivit unui proiect de lege la care lucrează guvernul rus, scrie Gazeta Prawna. Legea va fi aplicată companiilor din ţări care îngreunează activitatea companiilor ruseşti, precum Polonia, Ucraina, India şi Turkmenistan. Noile reguli urmăresc să permită companiilor ruseşti să primească compensaţii în sistemul rus de justiţie când activele lor sunt confiscate în străinătate.

Scoţia ar risca o criză bancară similară celei din Cipru dacă ar deveni o ţară independentă, întrucât ar avea un sector bancar „extrem de mare“ raportat la dimensiunea economiei, arată un raport al guvernului britanic, citat de CNBC. „O Scoţie independentă ar avea un sector bancar excepţional de mare raportat la economia ţării, cu active reprezentând peste 1.250% din PIB, situaţie care ar face noul stat mai vulnerabil la şocuri şi volatilitate financiară“, potrivit unui raport publicat luni de Trezoreria britanică. Documentul publicat de Trezoreria britanică este al treilea dintr-o serie de analize pe Scoţia vizând influenţarea unui referendum planificat pentru septembrie 2014, care va decide dacă Scoţia rămâne în cadrul Marii Britanii sau devine un stat independent.

Aproape 60% dintre clienţii unei bănci cipriote prezintă un grad ridicat de risc în ceea ce priveşte spălarea de bani, iar aproape o treime din situaţiile deponenţilor băncilor din Cipru cuprind erori, potrivit unui raport de audit apărut în presa cipriotă, preluat de EUobserver. Site-ul cipriot stockwatch.com.cy a publicat un rezumat al raportului, realizat în aprilie la solicitarea miniştrilor de Finanţe din zona euro de Moneyval, departament al Consiliului Europei, în colaborare cu compania americană de consultanţă Deloitte. Raportul acuză băncile din Cipru că nu au luat măsuri suficiente pentru a preveni spălarea de bani şi alte afaceri ilicite, prezentând deficienţe serioase în această privinţă.

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, arată tot mai puţin ca puternica echipă de fotbal Bayern München, care a dominat Liga Campionilor în acest an, şi începe să semene cu o formaţie de mijlocul clasamentului, a declarat un economist de la Royal Bank of Scotland (RBS). Economia zonei euro nu arată semne de recuperare, după şase trimestre consecutive de recesiune, şi chiar şi Germania are dificultăţi, a afirmat economistul Marcus Wright. „Germania arată tot mai puţin ca Bayern München şi un pic mai mult ca o echipă de mijlocul clasamentului. Puternica industrie prelucrătoare din Germania se chinuie pe un loc nu foarte bun pe la mijlocul clasamentului“, a spus economistul, citat de CNBC. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO