Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Vlad Popescu, Marius Oncu

07.08.2013, 19:33 70

Banca Angliei va menţine dobânda de politică monetară la minim până când rata şomajului va scădea la 7%, prag care nu va fi atins în următorii trei ani, potrivit prognozelor instituţiei. Dobânda de politică monetară practicată de Banca Angliei este la minimul istoric de 0,5% din anul 2009. Rata şomajului din Marea Britanie pentru luna iunie este de 7,7%, sub media UE, de 10,9%, sau a zonei euro, de 12,1%, potrivit datelor Eurostat. Decizia reprezintă o schimbare majoră de direcţie pentru politica monetară a Băncii Angliei, la o lună după preluarea mandatului de guvernator de către Mark Carney, fost şef al Băncii Canadei. Carney este primul guvernator de naţionalitate străină adus la conducerea Băncii Angliei, mandatat să adopte o politică monetară mai agresivă, în sprijinul creşterii economice. Astfel, Banca Angliei s-a angajat miercuri să menţină dobânda de politică monetară la 0,5% până când şomajul va coborî la 7%, dacă inflaţia nu va ameninţa să scape de sub control şi nu vor apărea riscuri la adresa stabilităţii sistemului financiar, potrivit The Guardian. Carney a declarat, într-o conferinţă de presă, că Marea Britanie traversează procesul de redresare după o criză financiară fără precedent, iar şomajul ridicat reprezintă cel mai important semn că economia are încă nevoie de sprijin.

Vechimea medie a maşinilor aflate în circulaţie în Statele Unite a atins anul trecut nivelul record de 11 ani şi cinci luni, întrucât tot mai mulţi americani încearcă să-şi păstreze o perioadă cât mai îndelungată autovehiculele, multe cumpărate pe vremea preşedintelui Clinton. Autovehiculele uşoare, categorie care include automobilele şi vehiculele comerciale uşoare, aveau anul trect o vechime medie de 11 ani şi cinci luni, faţă de 11 ani şi două luni în anul anterior şi 10 ani şi 11 luni în 2010, potrivit datelor firmei de cercetare Polk, citate de portalul Automotive News. Pe segmentul maşinilor personale, vechimea medie s-a situat, de asemenea, la 11 ani şi cinci luni anul trecut. SUA au înregistrat o creştere constantă a vechimii parcului auto începând din 2002, când media la nivel naţional se situa la nouă ani şi zece luni. Datele Polk se bazează pe analiza informaţiilor disponibile în ianuarie referitoare la înmatricularea a 247 de milioane de automobile şi vehicule comerciale uşoare.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO