Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Marius Oncu, Valentin Vidu - Mediafax

23.09.2013, 19:55 59

Ungaria nu intenţionează să naţionalizeze furnizorii de utilităţi, dar statul va analiza toate ofertele actualilor proprietari de a vinde participaţii la aceste companii, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta. Premierul ungar Viktor Orban a declarat săptămâna trecută la postul public de radio că statul negociază răscumpărarea a 6-7 companii de utilităţi privatizate în trecut, iar o lege prin care furnizorii de servicii de utilităţi publice vor deveni companii nonprofit ar putea să ajungă în parlament în primăvară. „În perioada comunistă, procesul se numea într-adevăr naţionalizare, dar în situaţia actuală nu putem discuta de expropriere“, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de portalul Politics.hu. Reprezentantul guvernului a comentat reacţii ale presei şi partidelor din Ungaria la declaraţiile de vineri ale premierului. În multe ţări din Europa de Vest în care acţionarii privaţi şi-au vândut participaţiile, iar statul a fost dispus să investească în acest sector „cele două idei s-au întâlnit“, a spus el. Orban intenţionează să transforme companiile de utilităţi în servicii nonprofit prin introducerea de reglementări, a explicat purtătorul de cuvânt, dând ca exemplu Franţa şi Danemarca. Atingerea acestui obiectiv prin achiziţia de către stat nu va conduce la nepotism, întrucât acestea vor fi conduse de manageri privaţi, a adăugat el.

Influentul lord Tebbit a avertizat că imigranţi din „lumea a treia“ încearcă să „îşi recreeze ţara“ în Marea Britanie, construind „societăţi separate“, dar a subliniat că aceste avertizări nu îi vizează pe români şi bulgari după anularea restricţiilor anul viitor. Fostul preşedinte al Partidului Conservator a avertizat că imigranţi din „lumea a treia“ nu intenţionează să se integreze în Marea Britanie şi şi-a exprimat susţinerea faţă de interzicerea portului vălului integral de către femei în anumite cazuri, în care este esenţial ca faţa persoanelor să fie văzută, scrie Huffington Post. Lordul Tebbit a declarat pentru Sky News că nu îi vizează pe români şi bulgari, după anularea la 1 ianuarie a restricţiilor care le sunt impuse. „Să nu ne grăbim cu această concluzie despre imigraţie. Problema mai mare în oraşele noastre este cauzată de imigranţi din lumea a treia care nu au intenţia să se integreze aici“, a subliniat el. „Sunt persoane care şi-au părăsit ţara, au venit aici şi încearcă să-şi recreeze ţara lor în ţara noastră“, a adăugat acesta. „Nu avem probleme cu polonezii, cehii, slovacii sau francezii ori germanii care vin aici, nu ei sunt problema, iar eu le-am amintit adesea oamenilor că, în 1940, am fost extrem de bucuroşi să avem imigranţi polonezi aici. Fără ei, lumea ar fi pierdut Bătălia Angliei şi războiul“, a subliniat lordul Tebbit.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO