Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru, Vlad Popescu, Anca Dumitrescu

25.09.2013, 22:01 277

Răscumpărarea operaţiunilor cu gaze naturale din Ungaria ale companiei germane E.ON include dreptul de a negocia preţurile gazelor naturale, ceea ce înseamnă că guvernul va avea un nou mijloc de a reduce tarifele la gaze naturale în 2015, a declarat Antal Rogán, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ Fidesz, citat de Portfolio.hu. Guvernul ungar a răscumpărat unităţile locale de trading şi depozitare ale E.ON anul acesta. Rogán a precizat că dreptul de a stabili acorduri de aprovizionare cu gaze naturale pe termen lung îl va avea acum statul. În aceste condiţii, guvernul va putea negocia preţul şi cantitatea de gaze naturale pe care le importă din Rusia, principalul furnizor al ţării, şi nu compania germană. „Afacerea nu se rezumă doar la a cumpăra facilităţile de stocare, ci cumpărăm o parte mică din independenţa noastră naţională care ne va putea permite să reducem din nou preţurile gazelor în 2015 nu doar prin politici de diminuare a preţului, ci şi prin coborârea preţului de achiziţie”, a spus Rogán. Politicianul susţine că toţi parlamentarii din opoziţie încearcă să saboteze planurile guvernului.

Polonia ar putea exporta în Ucraina aproximativ 1,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe an, ceea ce va reduce dependenţa fostului stat sovietic de livrările din Rusia, scrie Dziennik Gazeta Prawna. Valoarea contractelor va totaliza aproape 700 de milioane de dolari. Printre companiile interesate de afacere figurează PGNiG, din Polonia, şi RWE, din Germania. PGNiG este interesată de vânzări în străinătate deoarece se aşteaptă ca pe piaţa locală cota să i se reducă din cauza liberalizării. „Ne concentrăm pe diversificarea geografică a vânzărilor şi pe extinderea în afara pieţei de bază”, a afirmat Andrzej Janiszewski, reprezentantul departamentului comercial al companiei. Polonia şi Ucraina sunt interconectate prin mai multe conducte de gaze, care până recent au fost utilizate de către Polonia pentru a importa gaze de la grupul rus Gazprom. Anul acesta Ucraina vrea să importe din Rusia 18 milioane de metri cubi de gaze, jumătate din cât se aşteaptă Rusia să-i vândă. Preşedintele Ucrainei Viktor Ianukovici consideră că preţul la care Rusia vinde ţării sale gaze, de 430 dolari pe mia de metri cubi, este prea mare. Preţul gazelor poloneze este de 400 dolari pe mia de metri cubi.

Comisia Europeană (CE) vrea să deschidă complet piaţa UE pentru vinurile din Republica Moldova, după ce Rusia a interzis începând cu 10 septembrie importul acestor produse, invocând calitatea nesatisfăcătoare. „Comisia Europeană propune să deschidă complet piaţa Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova şi a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare, ca o măsură pentru a compensa dificultăţile cu care Republica Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre pieţele sale tradiţionale“, se arată într-un comunicat al CE. În luna iunie a acestui an, UE şi Chişinăul au încheiat negocierea acordului de asociere, care prevede şi crearea zonei de liber schimb, încurajând astfel integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Acordul de asociere va fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc în noiembrie la Vilnius. Acordul şi zona de liber schimb vor intra în vigoare imediat după semnarea acestuia. CE propune Consiliului şi Parlamentului European modificarea de urgenţă a reglementărilor, astfel încât importurile de vinuri din Republica Moldova în UE să fie complet liberalizate înainte de intrarea în vigoare a acordului şi a zonei de liber schimb.

Bancherii necinstiţi şi traderii care folosesc informaţii confidenţiale vor fi aspru pedepsiţi, potrivit regulilor aflate în lucru la nivel internaţional pentru sancţionarea abuzurilor pe piaţa financiară, pe fondul temerilor că unele ţări nu au prevederi suficient de stricte, scrie Bloomberg. Vinovaţii vor fi pasibili de închisoare sau amenzi usturătoare, indiferent în ce regiune se află, a declarat David Wright, secretar general al International Organization of Securities Commisions, un grup al autorităţilor de reglementare la nivel mondial care redactează principiile de penalizare a diferitelor delicte pe piaţa financiară. „În ultimii 10 ani am avut prea multe exemple de comportament inacceptabil pe pieţele financiare. Potenţialul câştigurilor financiare ilicite depăşeşte cu mult riscurile şi costurile de a fi prins. Această ecuaţie trebuie inversată“, a afirmat Wright într-un interviu. Încrederea în industria financiară a fost zdruncinată de anchete privind manipularea dobânzilor, inclusiv a Libor, şi a referinţelor care stau la baza preţurilor pe piaţa petrolului şi cea valutară. Băncile din Marea Britanie sunt implicate în scandaluri referitoare la vânzarea incorectă a unor produse de asigurări şi instrumente derivate.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO