Business Internaţional

Stiri pe scurt din Business International

Stiri pe scurt din Business International

Operatorul reţelei poloneze de conducte de gaze naturale EuRoPol Gaz a rămas de săptămâna trecută fără conducere după demisia directorului gerenal şi a adjunctului acestuia, iar alegerea unor noi membri în consiliul de management este blocată de grupul rus Gazprom, care deţine 48% din companie, scrie Warsaw Business Journal. Grupul polonez de gaze PGNiG, care de asemenea deţine 48% din EuRoPol, are dreptul de a nominaliza directorul executiv al companiei şi pe adjunctul acestuia şi a sugerat deja candidaţii pentru aceste poziţii, dar reprezentanţii Gazprom au părăsit întâlnirea generală extraordinară a EuRoPol, făcând orice decizie imposibilă. O altă întâlnire a fost programată pentru marţi, dar de această dată reprezentanţii ruşilor nici măcar nu s-au prezentat.

Băncile centrale riscă să provoace bule speculative pe piaţa de capital şi cea imobiliară, prin măsurile de stimulare economică, fiind mai uşor să susţină creşterea preţurilor acţiunilor şi locuinţelor decât să prevină încetinirea inflaţiei sub ţintele stabilite, scrie Bloomberg. Scăderea preţurilor, de la benzină şi până la cafea, poate fi o veste bună pentru cumpărători, dar dezinflaţia îngreunează rambursarea datoriilor şi creşterea profiturilor. Cel mai mare pericol este atunci când dezinflaţia (scăderea ratei inflaţiei) devine deflaţie (scădere prelungită şi generalizată a preţurilor), situaţie în care populaţia amână achiziţiile în aşteptarea unor preţuri mai mici, iar companiile amână investiţiile şi angajările, din cauza scăderii cererii pentru produsele lor. „La nivel mondial apare din nou o tendinţă de dezinflaţie“, a declarat săptămâna trecută Robert Sinche, analist la Pierpont Securities Holdings în Stamford, Connecticut. Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite Ben Bernanke şi omologii săi de la alte bănci centrale încearcă să evite pericolul deflaţiei prin dobânzi mici şi stimuli monetari. Ei au mizat pe faptul că creşterea preţurilor acţiunilor şi locuinţelor va mări încrederea populaţiei şi a companiilor şi va accelera creşterea economică şi inflaţia. În prezent, băncile centrale trebuie să menţină sau să intensifice aceste măsuri, riscând ca eforturile lor să facă mai mult rău decât bine, prin urcarea preţurilor acţiunilor şi proprietăţilor la niveluri nesustenabile.

Starbucks trebuie să plătească 2,76 miliarde de dolari companiei Mondelez International pentru încheierea unei dispute legate de afacerea de vânzare de cafea ambalată a operatorului american de cafenele, scrie Bloomberg. Plata de 2,76 miliarde de dolari decisă în cadrul unei proceduri de arbitraj este compusă din daune de 2,23 miliarde de dolari şi 527 milioane de dolari reprezentând dobânzi şi costuri cu avocaţii, a anunţat Starbucks. Compania a informat că dispune de lichidităţi şi capacitate de împrumut suficiente. Disputa a început în 2010, când Starbucks a oferit 750 de milioane de dolari pentru a pune capăt unui acord cu Mondelez, companie numită la momentul respectiv Kraft Foods, referitor la distribuţia cafelei sub marca Starbucks către retailerii de alimente. Kraft a respins propunerea. Potrivit Starbucks, Kraft nu şi-a respectat obligaţiile faţă de brand.

Grupul petrolier Shell şi Irakul sunt aproape de un acord privind o investiţie de 11 miliarde de dolari pentru construcţia unui complex petrochimic în sudul ţării, a anunţat guvernul irakian, potrivit Wall Street Journal. Shell a efectuat deja investiţii masive în Irak pentru exploatarea rezervelor de petrol şi gaze naturale. Grupul anglo-olandez dezvoltă exploatarea de la Majnoon, un câmp petrolifer uriaş situat în apropiere de Basra, unde a început producţia luna trecută şi extrage acum 200.000 de barili pe zi, potrivit guvernului de la Bagdad. Shell a încheiat anul trecut un acord de 17,2 miliarde de dolari pentru colectarea gazelor naturale extrase de exploatările petrolifere din sudul Irakului. Gazul nautral acumulat astfel va fi utilizat pentru acoperirea consumului intern.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.11.2013x

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO