Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat anul trecut o creştere de 0,4% a Produsului Intern Brut (PIB), uşor sub estimările analiştilor din piaţa financiară, faţă de un avans de 0,7% în 2012. În pofida încetinirii creşterii economice, guvernul de la Berlin a limitat deficitul bugetar la 0,1% din PIB. Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica o creştere economică de 0,5%. Germania este motorul de creştere economică al Europei şi a contribuit semnificativ anul trecut la ieşirea zonei euro din recesiune. Şomajul din zona euro este încă la cote record, iar creditarea continuă să scadă. Banca Centrală Europeană (BCE) a redus la finele anului trecut cu un sfert de punct procentual dobânda de politică monetară, la un nou minim istoric, de 0,25%. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat săptămâna trecută că există încă riscuri de încetinire a creşterii economice în zona euro. Banca naţională a Germaniei a prognozat în luna decembrie o creştere economică de 1,7% pentru 2014 şi 2% în 2015, subliniind că şomajul este la un nivel scăzut, iar rata de creştere a salariilor revine la normalitate.

Ministrul britanic al finanţelor George Osborne (foto) a avertizat Uniunea Europeană că trebuie să se reformeze, în caz contrar existând riscul ieşirii Marii Britanii prin referendumul promis până în anul 2017, scrie AFP. „A venit vremea reformării Uniunii Europene şi relaţiei cu Marea Britanie, înaintea deciziei poporului britanic. Vrem să rămânem într-o Europă reformată sau preferăm să ieşim?“, a întrebat Osborne la Londra. „Europa are nevoie urgentă de reforme economice. Uniformizarea reglementărilor în zona euro este necesară pentru supravieţuirea monedei unice; protejarea drepturilor statelor UE care nu sunt în zona euro este necesară pentru păstrarea pieţei unice“, a insistat Osborne. „Retragerea noastră dintr-o Europă care se va reforma ar fi dezavantajoasă pentru Marea Britanie; iar ieşirea unei ţări de talia şi importanţa globală a Marii Britanii ar fi de rău augur pentru Uniunea Europeană“, adaugă ministrul britanic al finanţelor.

Rusia suferă de stagflaţie, situaţie caracterizată de stagnare economică şi inflaţie ridicată, a declarat miercuri Ksenia Iudaieva, vicepreşedinte la banca centrală rusă, scrie RIA Novosti. „Într-un întreg grup de ţări cu economii în dezvoltare, între care se află şi Rusia, putem vorbi despre problema stagflaţiei, respectiv despre încetinirea creşterii economice însoţită de accelerarea inflaţiei. Vedem acest lucru în Rusia şi în alte state, precum Brazilia“, a spus Iudaieva la Gaidar Economic Forum, organizat anual la Moscova. Rusia a înregistrat anul trecut o creştere economică de numai 1,4%, potrivit estimărilor, cel mai redus ritm după recesiunea din 2009. Inflaţia s-a menţinut în schimb la un nivel ridicat, în ultimii ani, iar banca centrală nu a reuşit, în 2012 şi 2013, să menţină indicatorul în intervalul ţintit. Potrivit estimărilor publicate în decembrie de institutul de statistică Rosstat, inflaţia a atins 6,5% în 2013, după o rată de 6,6% în anul anterior.

Profitul Bank of America, a doua mare instituţie de credit din SUA, a crescut de peste două ori anul trecut, la 11,4 miliarde de dolari, în timp ce câştigul din ultimele trei luni ale anului a crescut de aproape cinci ori, la 3,44 miliarde de dolari, depăşind aşteptările analiştilor. Banca a raportat un profit pe acţiune de 29 de cenţi, în timp ce analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau 27 de cenţi. Rezultatul băncii s-a îmbunătăţit substanţial după ce a reuşit să rezolve dispute legate de operaţiunile de creditare ipotecară ale companiei Countrywide Financial, preluată în 2008. „Arată mult mai bine decât în urmă cu un an. Piaţa are acum încredere în mesajul lor, că pot administra costurile rămase în privinţa operaţiunilor ipotecare“, a declarat Marty Mosby, analist la Guggenheim Securities. Veniturile din trimestrul al patrulea au avansat cu 14%, la 22,3 miliarde de dolari, iar cheltuielile legate de litigii s-au situat la 2,3 miliarde de dolari. Banca a beneficiat şi de scăderea provizioanelor cu 1,9 miliarde de dolari faţă de perioada similară a anului trecut, datorată declinului pierderilor din portofoliul de credite.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO