Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: AFP

Foto: AFP

Polonia trebuie să îşi reducă datoria publică înainte de a adopta euro deoarece are nevoie de spaţiu pentru ajustări fiscale, ţinând cont că zona euro aplică o politică monetară unică, a afirmat ministrul polonez al finanţelor Mateusz Szczurek, citat de The Warsaw Voice. „Dacă ne confruntăm cu situaţia în care dobânda este prea mică pentru Polonia, dar prea mare pentru altă ţară, atunci avem nevoie de mecanisme care să ajute la compensarea acestor diferenţe”, a explicat Szczurek. Aceste mecanisme de compensare se referă în primul rând la libertatea de a trasa politica fiscală, a adăugat el. „Aşadar, înainte de a intra în zona euro, Polonia ar trebui să îşi reducă datoria publică şi să fie capabilă să compenseze schimbările ciclice, de exemplu să contracareze recesiunea şi problemele din sectorul privat prin creşterea cheltuielilor în sectorul public”, a spus Szczurek.

 

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a prezentat ieri proiectele guvernului său, acordând prioritate principiului „dreptăţii sociale“, în special prin îmbunătăţirea sistemului pensiilor şi prin introducerea salariului minim pe economie, elemente menite să consolideze statul asistenţial. Într-un discurs de aproximativ o oră rostit în Parlament, cancelarul a prezentat priorităţile celui de-al treilea guvern pe care îl va conduce, rezultatul coaliţiei Uniunii Creştin-Democrate cu social-democraţii. „Noul guvern va pune oamenii în centrul acţiunilor sale“, a afirmat Merkel, citată de AFP, enumerând proiecte precum reforma pensiilor, introducerea salariului minim, dubla naţionalitate, ameliorarea sistemului energetic. Cancelarul conservator a făcut referire de mai multe ori la conceptul „economiei sociale de piaţă“, care îmbină libertatea antreprenorială cu elemente ale unui stat asistenţial puternic. Mihai Drăghici

 

Banca britanică Barclays, cu active de 1.400 miliarde lire sterline, va închide un sfert din cele 1.600 de sucursale din Marea Britanie şi va concedia sute de angajaţi de la divizia de investiţii, pentru a reduce costurile în contextul apariţiei unor reglementări mai dure şi al progresului tehnologiei. O parte dintre sucursalele închise vor fi înlocuite cu birouri mai restrânse amplasate în interiorul unor centre comerciale. Analiştii susţin că închiderea sucursalelor ar putea reprezenta şi o reacţie a băncilor la progresul tehnologiei, văzut ca o şansă de a îmbunătăţi calitatea serviciilor reducând în acelaşi timp cheltuielile, potrivit Financial Times. „Avem de-a face cu o transformare fundamentală, care apare o dată la 100 de ani, a industriei bancare. Cred că la asta asistăm“, a declarat pentru Financial Times o sursă apropiată situaţiei. Alte bănci britanice ar putea urma exemplul Barclays prin închiderea sucursalelor şi încurajarea consumatorilor să utilizeze, spre exemplu, aplicaţii pe smartphone, potrivit analiştilor.

 

Grecia va organiza, probabil, alegeri parlamentare anticipate până în luna martie a anului viitor, urmând ca acestea să fie câştigate de stânga radicală, Syriza, partid de opoziţie care a afirmat în mod repetat că nu acceptă măsurile de austeritate cerute de zona euro şi FMI, potrivit JPMorgan. Analiştii băncii americane consideră că există o probabilitate de 70% pentru organizarea alegerilor anticipate înainte de luna martie, iar scenariul de bază este ca scrutinul să fie organizat în a doua jumătate a acestui an, potrivit portalului elen GreekReporter. Următoarele alegeri parlamentare ar trebui să se desfăşoare în mod normal în 2016, când expiră mandatul actualului parlament, ales în 2012. „Grecia ar putea intra într-o campanie electorală prelungită, cu o atenţie redusă asupra acordului de reforme cu creditorii externi“, se arată în raportul JPMorgan. Syriza conduce în sondaje şi va câştiga probabil alegerile, dar nu este sigur că va reuşi să formeze guvernul, notează analiştii băncii. În cazul în care Syriza va câştiga, ar putea adopta o poziţie inflexibilă în privinţa negocierilor cu troica creditorilor externi - Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO