Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

no title

Autor: Ioana Nita

03.09.2012, 00:01 65

În Polonia veniturile din privatizări de anul viitor sunt estimate la cinci miliarde de zloţi (1,2 miliarde euro), iar veniturile din dividendele distribuite de companiile de stat din profiturile de anul acesta vor fi de şapte miliarde de zloţi (1,68 miliarde euro), potrivit declaraţiilor ministrului de finanţe Mikolaj Budzanowski citate de Warsaw Voice. "Nu cred că este un plan prea optimist. Important este să asigurăm investiţiile-cheie din sectorul energetic", a afirmat Budzanowski. Pentru acest an guvernul ţinteşte la venituri din privatizări de 10 miliarde zloţi (2,4 miliarde euro) şi la venituri din dividende de la companiile de stat de 8,15 zloţi (1,96 miliarde euro).

Guvernul rus a majorat cu 57,2 dolari preţul pe tona de petrol exportat începând cu 1 septembrie. O tonă de petrol rusesc ajunge astfel să coste 393,8 dolari, scrie Novinite. Măsura a fost anunţată de ministerul de finanţe al Rusiei pentru prima dată acum două săptămâni. Tarifele pentru produsele petroliere exportate au crescut şi ele, de la 222,1 dolari pe tonă la 259,9 dolari pe tonă. În prezent, preţul combustibililor exportaţi este de 354,4 dolari pe tonă, faţă de 302,9 dolari pe tonă luna trecută.

Situaţia de pe piaţa forţei de muncă din Polonia se deteriorează, dat fiind că disponibilizările de personal au crescut pentru încă o lună consecutiv, iar scăderea ratei şomajului de anul acesta va fi neglijabilă faţă de nivelurile înregistrate în 2011 şi 2010, conform declaraţiilor viceministrului muncii Czeslawa Ostrowska, citată de Warsaw Voice. În viitorul apropiat, 432 de firme poloneze intenţionează să disponibilizeze 38.500 de angajaţi, potrivit datelor Biroului Central de Statistică. În urmă cu un an, 400 de companii aveau în vedere reducerea personalului cu 36.300 de posturi în total. Luna trecută, rata şomajului a scăzut uşor la 12,2%, de la nivelul de l2,3% înregistrat în luna iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO