Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

11.09.2012, 00:00 70

Compania CEZ Distribuţie din Bulgaria, parte a grupului ceh de utilităţi CEZ şi unul dintre cei mai mari investitori în energie din acest stat, intenţionează să investească două milioane leva (1,02 milioane euro) luna aceasta pentru dezvoltarea, reconstrucţia şi modernizarea reţelelor de distribuţie a electricităţii din vestul ţării, scrie cotidianul Klasa. Cea mai mare parte a fondurilor, peste 840.000 leva (429.407 euro), va fi alocată pentru nord-vestul Bulgariei. "Obiectivul pe care îl urmărim de şapte ani în Bulgaria este să ajungem la calitatea europeană a energiei electrice prin investiţii anuale", a afirmat Petr Dokladal, manager regional CEZ pentru Bulgaria. De când a intrat pe piaţa bulgară, la sfârşitul lui 2004, CEZ a investit peste 550 milioane leva (281,21 milioane euro) pentru reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii energetice din vestul ţării.

Veniturile realizate de hotelurile şi de alte facilităţi de cazare din Bulgaria în iulie sunt cu 72% mai mari decât în iunie, cifrându-se la 192 milioane leva (98,16 milioane euro), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de Novinite. Din totalul veniturilor, aproximativ 160 milioane leva (81,8 milioane euro) provin de la turiştii străini, iar restul de la cei bulgari. În iulie, rata generală de ocupare a hotelurilor a fost de 59,7%, iar pentru hotelurile de cinci şi patru stele gradul de ocupare s-a ridicat la 68%.

Companiile din Polonia şi-au majorat în prima jumătate a anului cheltuielile de investiţii cu 7,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, scrie Warsaw Business Journal. Deşi creşterea este încurajatoare, între regiunile poloneze există mari decalaje, în multe dintre acestea investiţiile scăzând accentuat. Un exemplu este regiunea Lubuskie, aflată la graniţa cu Germania, unde cheltuielile cu investiţiile s-au redus cu aproape 10%. "Acesta este rezultatul incertitudinii de pe pieţele zonei euro, în special de pe piaţa germană. Acolo merg aproximativ 80% din exporturile companiilor regionale", a spus Lukasz Rut, membru al Asociaţiei Angajatorilor din Lubuskie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO