Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Oncu

20.12.2012, 00:00 78

Guvernul ungar a semnat un acord strategic cu retailerul britanic Tesco, una dintre cele mai mari companii ale lumii, pentru a promova pregătirea profesională şi a creşte numărul de furnizori în interesul ambelor părţi, scrie Portfolio.hu. Înţelegerea cu Tesco este cel mai recent acord semnat de Budapesta dintr-o serie de acorduri încheiate cu grupuri de renume mondial cu activităţi în sectoarele economice considerate strategice în Ungaria precum Daimler şi Suzuky. "Activităţile acestor companii au contribuit semnificativ la economie şi la creşterea exporturilor. Acestea se bazează pe furnizorii unguri, participă activ la pregătirea profesională şi acordă atenţie ridicată cercetării, dezvoltării şi inovaţiei", a declarat secretarul de stat din ministerul economiei Zoltán Cséfalvay.

Polonia a întrecut SUA şi ocupă locul doi în topul mondial din acest an al celor mai mari producători de suc concentrat de mere. China este pe primul loc, scrie Warsaw Business Journal (WBJ). În acest an, Polonia va produce 300.000 de tone de suc de mere, din care 250.000 de tone vor fi exportate aducând ţării venituri de 350 milioane euro. Aproximativ 95% din exporturi sunt destinate pieţei germane. Publicaţia Puls Biznesu apreciază că Poloniei îi va fi uşor să-şi păstreze locul doi, deoarece multe ţări renunţă la cultivarea merilor, concentrându-se în schimb pe citrice. Însă cucerirea primului loc este aproape imposibilă în condiţiile în care China produce peste un milion de tone de suc concentrat de mere. Polonia produce trei milioane de tone de mere pe an, din care jumătate sunt procesate, restul fiind vândute ca atare.

Fostul director general al Porsche Wendelin Wiedeking şi fostul director financiar Holger Haerter au fost acuzaţi de manipularea pieţei, după ce au indus în eroare investitorii, în 2008, privind intenţia Porsche de a prelua Volkswagen (VW), în timp ce acţionau pentru a creşte participaţia la VW. Cei doi au fost puşi sub acuzare după mai mult de trei ani de investigaţii vizând sesizări că Porsche a indus în eroare investitorii în 2008 când a negat că ar vrea să cumpere VW, potrivit Bloomberg. În octombrie 2008, compania a dezvăluit un plan de preluare a VW. Investigaţia a relevat că suspecţii au luat cel târziu în februarie 2008 decizia de a majora participaţia Porsche la VW la 75% în primul trimestru din 2009, pentru a pregăti o preluare, a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii din Stuttgart.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO