Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita, Bogdan Cojocaru

08.04.2013, 00:00 91

Polonia ar trebui să încerce să-i convingă pe liderii europeni să permită celei mai mari economii est-europene să adere la zona euro fără a fi nevoită ca mai întâi să intre în mecanismul european al ratelor de schimb, ERM II, anticamera uniunii monetare în care ar sta doi ani, a declarat guvernatorul băncii centrale poloneze Marek Belka. „Cred că ar trebui să vorbim public despre faptul că această condiţie reprezintă o adevărată barieră care stă în calea aderării unei ţări precum Polonia la zona euro”, a spus Belka, citat de Warsaw Business Journal. Polonia are o piaţă valutară dezvoltată, a explicat el, astfel încât ar trebui să poată opta pentru a nu face parte din mecanismul ratelor de schimb. „Dacă ne vreţi, invitaţi-ne fără acest criteriu”, a afirmat bancherul, adăugând că sistemul ERM II nu este favorabil Poloniei deoarece oferă condiţiile necesare pentru speculaţii valutare. Criteriul intrării în ERM II este prevăzut în tratatul de la Maastricht, dar Belka consideră că liderii europeni ar putea fi mai flexibili. ERM II este un sistem prin care moneda unei ţări este monitorizată timp de doi, perioadă în care rata de schimb a acesteia nu poate depăşi anumite limite pentru a se asigura stabilitatea pe piaţa valutară.

Operatorii turistici din Bulgaria se aşteaptă ca numărul turiştilor străini care vor vizita anul acesta ţara să fie cu 5-7% mai mare decât cel de anul trecut, scrie agenţia Novinite, care citează presa bulgară. Creşterea va reflecta numărul mai mare de vizitatori din Rusia, Ucraina şi Belarus. Operatorii se aşteaptă însă la mai puţini turişti din ţările scandinave. Numărul de turişti din Ucraina şi Belarus ar putea fi cu 34-37% mai mare comparativ cu 2012. De asemenea, britanicii ar putea manifesta un interes crescut pentru staţiunile bulgare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO