Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Anca Dumitrescu, Marius Oncu, Vlad Popescu

23.05.2013, 20:10 153

Premierul ungar Viktor Orban este pregătit să majoreze taxele speciale aplicate băncilor, tranzacţiilor financiare şi energiei, pentru scoaterea Ungariei din procedura deficitului excesiv, riscând să redeschidă o dispută cu Comisia Europeană, relatează Bloomberg. Orban va primi joi proiecte de lege referitoare la majorarea taxelor impuse băncilor, tranzacţiilor financiare şi energiei, precum şi privind introducerea unei noi taxe pe publicitate, potrivit site-ului Guvernului. Anul viitor în Ungaria vor avea loc alegeri generale, iar premierul Orban a făcut o prioritate din scoaterea ţării din procedura deficitului excesiv, pentru a elimina riscul reducerii finanţării europene. Introducerea taxelor speciale a contribuit anul trecut la recesiunea din Ungaria şi a fost contestată de Executivul UE pentru înrăutăţirea perspectivelor de creştere.

Finala Ligii Campionilor, Bayern München-Borussia Dortmund, care va avea loc sâmbătă pe stadionul Wembley (foto), ascunde o confruntare mai veche chiar decât cea mai prestigioasă competiţie intercluburi din Europa: lupta fratricidă dintre companiile de echipament sportiv Adidas şi Puma. În timp ce Bayern şi Borussia vor încerca să câştige a 58-a finală a Ligii Campionilor, sponsorii care le furnizează echipamentul, ambii cu sediul în oraşul german Herzogenaurach, vor bifa un nou capitol al unei rivalităţi datând de la mijlocul secolului trecut. Echipa favorită de sâmbătă, Bayern, poartă echipament produs de Adidas, în timp ce furnizorul Borussiei este Puma. Logo-ul Adidas a apărut în cinci din ultimele 10 finale, în timp ce pentru Puma va fi prima prezenţă într-o finală începând din 2004. Aceasta este una dintre rarele veşti bune pentru Puma în eforturile companiei de a prinde din urmă liderii pieţei mondiale de echipament pentru fotbal, Adidas şi Nike. Sprijinirea eventualului câştigător al Ligii Campionilor ar fi mult mai importantă pentru Puma decât pentru Adidas, a declarat Sebastian Frericks, analist la banca Metzler, din Frankfurt.

Agenţia de supraveghere financiară din Vatican, înfiinţată în 2010, a prezentat primul raport privind spălarea de bani, care arată că numărul cazurilor de „activitate financiară suspectă“ a crescut la 6 anul trecut de la numai unu în 2011, transmite CNN Money. Din cele 6 incidente raportate, justiţia anchetează două pentru a determina dacă este vorba despre activitate infracţională, se spune în documentul de 64 de pagini. Raportul prezintă eforturile Vaticanului de a combate spălarea de bani şi finanţarea activităţilor teroriste, în colaborare cu alte guverne şi agenţii internaţionale. Agenţia de supraveghere financiară de la Vatican a fost înfiinţată în 2010 pentru a combate spălarea de bani şi a îmbunătăţi transparenţa financiară a statului. Şeful autorităţii, elveţianul Rene Brulhart, cunoscut pentru activitatea ca director al Diviziei de Informaţii Financiare din Liechtenstein, a declarat într-o conferinţă de presă că agenţia a început să monitorizeze tranzacţii în colaborare cu poliţia Vaticanului şi alte autorităţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO