Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Cel mai mare producător de fluid de frână şi ulei de motor din Bulgaria, Prista Oil, a cumpărat compania cehă Chevron Czech Republic cu operaţiuni în domeniul achiziţiei, vânzării şi depozitării combustibililor şi lubrifianţilor, scrie Novinite. Preţul achiziţiei nu a fost făcut public. Tranzacţia este conformă cu strategia Prista Oil de a se extinde în Europa Centrală şi de Est. Sub condiţiile contractului, compania bulgară va continua să dezvolte brandul Texaco în următorii cinci ani. „Parteneriatul cu Chevron este un element important al strategiei de creştere a Prista Oil şi al implementării strategiei multibrand a companiei”, a explicat preşedintele boardului de directori al Prista Oil Plamen Bobokov.

Focurile de artificii care au marcat intrarea Croaţiei în Uniunea Europeană s-au stins, iar noul membru al blocului comunitar se găseşte, la o lună de la aderare, deloc surprinzător, în faţa realităţilor unui dezastru economic, scrie AFP. Intrarea în UE la 1 iulie a marcat o ruptură simbolică a Croaţiei de moştenirea războiului de independenţă din fosta Iugoslavie, din perioada 1991-1995, care a provocat 20.000 de morţi. Perspectivele redresării economiei, aflată în recesiune din 2008, sunt însă sumbre. Un croat din cinci nu are un loc de muncă, în timp ce şomajul din rândul tinerilor, de 50%, este de peste două ori mai mare decât media la nivelul UE, de 23%, fiind depăşit doar de cel din Grecia şi Spania. Circa 60% din exporturile Croaţiei sunt destinate pieţei comunitare, dar criza economică ce afectează numeroase ţări europene nu permite nicio speranţă de îmbunătăţire. Economia croată depinde în mare măsură de turismul de pe coasta adriatică, iar intrarea în UE ar putea, în mod paradoxal, să aibă un efect negativ, întrucât Croaţia este constrânsă să impună vize pentru cetăţenii unor ţări din afara Uniunii, precum Rusia şi Turcia.

HSBC, cea mai mare bancă europeană, a avut un profit net de 10,28 miliarde de dolari în prima jumătate a anului, în urcare cu 10%, însă sub estimările analiştilor din cauza încetinirii dinamicii pieţelor de creştere, mai ales cea chineză. Majorarea profitului se datorează în principal scăderii provizioanelor constituite în Statele Unite, potrivit unui comunicat transmis luni de banca britanică. Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica un profit de 10,57 miliarde de dolari. Acţiunile HSBC au scăzut cu până la 4,6% pe bursa de la Londra. Grupul financiar cu operaţiuni în 80 de ţări a arătat că piaţa chineză a încetinit în mod neaşteptat în primul trimestru al anului, în timp ce creşterea economică din America Latină a fost mai slabă în primul semestru din cauza evoluţiei nefavorabile a consumului de retail. HSBC a avertizat, odată cu prezentarea rezultatelor financiare, că restricţiile pregătite de UE în ceea ce priveşte bonusurile bancherilor vor afecta semnificativ activităţile instituţiei de credit.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO