Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ungaria a terminat de restituit un împrumut luat de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în contextul crizei financiare, după ce a achitat luni, înainte de scadenţă, ultimele tranşe rămase de plată, în valoare de 2,15 miliarde de euro. Plata sumei de 2,15 miliarde de euro s-a efectuat în dolari, euro şi lire sterline, conform cererii FMI, a anunţat ieri Ministerul Economiei de la Budapesta, citat de cotidianul Portfolio. Din această sumă, 1,8 miliarde de euro ar fi ajuns la scadenţă abia anul următor, ultima tranşă fiind programată pentru trimestrul al treilea. Prin plata anticipată a fost economisită suma de 3,5 miliarde de forinţi (12 milioane de euro) reprezentând cheltuieli cu dobânzile, a menţionat Ministerul Economiei. Banca centrală a Ungariei a plătit săptămâna trecută, de asemenea anticipat, ultimele tranşe, de aproape 730 milioane de euro, ale unui împrumut luat de la FMI în cadrul acordului stand-by aprobat la sfârşitul anului 2008. Ungaria a încheiat la sfârşitul anului 2008 un acord de împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro cu FMI, UE şi Banca Mondială, în contextul izbucnirii crizei financiare globale.

Produsul Intern Brut al Greciei a scăzut cu 4,6% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale prezentate luni, în timp ce economiştii anticipau o contracţie de 5%. În primele trei luni ale anului, economia elenă a scăzut cu 5,6%, notează CNBC. Deşi situaţia economică din Grecia s-a îmbunătăţit uşor, PIB este încă în scădere abruptă, iar guvernul ar putea avea nevoie de un nou acord de finanţare externă. Banca centrală a Germaniei anticipează că Grecia va avea nevoie, până la începutul anului viitor, de suplimentarea sprijinului financiar internaţional, potrivit unui document destinat ministerului german al finanţelor şi FMI, obţinut de Der Spiegel. Bundesbank notează de asemenea că riscurile legate de actualul acord de bailout sunt „extrem de ridicate“. Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul finanţelor Wolfgang Schaeuble au negat în repetate rânduri că Grecia ar putea obţine o nouă rundă de împrumuturi de la guvernele din zona euro. Merkel şi coaliţia de guvernare de centru-dreapta speră să obţină un al treilea mandat la alegerile generale din septembrie, pe fondul opoziţiei publicului larg faţă de finanţarea statelor şi băncilor din sudul zonei euro cu banii contribuabililor germani.

Guvernul chinez vrea să înfiinţeze mai multe bănci private care să finanţeze companiile mici în efortul de a accelera creşterea economică, scrie agenţia Thomson Reuters. „Vom dezvolta activ instituţii financiare mici şi vom deschide culoarul pentru ca finanţarea privată să ajungă la sectorul financiar”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de internet a guvernului. Executivul se angajează să încurajeze iniţiativele de înfiinţare cu capital privat ale unor bănci private responsabile de propriile riscuri, dar şi ale unor firme de leasing şi de finanţare a consumului. De asemenea, guvernul va promova înfiinţarea de bănci regionale în zonele rurale şi companii de credit în zonele în care sunt concentrate afacerile mici. Beijingul încearcă să deschidă sistemul bancar pentru investitorii privaţi deoarece băncile de stat şi-au orientat cea mai mare parte a creditelor spre companiile de stat şi vehiculele financiare ale guvernelor locale. China Minsheng Banking este singura bancă privată dintre cele mai mari zece bănci comerciale. Firmele mici şi mijlocii asigură 75% dintre locurile de muncă din China şi au un aport de 60% la Produsul Intern Brut al Chinei. Economia chineză este a doua ca mărime la nivel mondial, după cea a Statelor Unite.

Autoritatea de reglementare a sistemului bancar din statul New York a trimis citaţii la peste 20 de companii cu activităţi legate de moneda virtuală bitcoin, în cadrul unei investigaţii referitoare la practicile lor de afaceri, potrivit unor surse apropiate situaţiei, scrie Wall Street Journal. Citaţiile nu implică un comportament incorect al acestor companii, ci doar cererea de informaţii din partea autorităţilor. Departamentul pentru Servicii Financiare solicită informaţii privind programele de prevenire a spălării banilor, măsuri de protecţie a consumatorilor şi strategiile de investiţii, au arătat sursele. Instituţia urmează să publice luni o declaraţie prin care să îşi exprime îngrijorarea că firmele care operează cu bitcoin nu respectă reglementările financiare în vigoare. În consecinţă, statul New York intenţionează să stabilească noi reguli aplicabile monedelor virtuale. „Considerăm că, din mai multe motive, crearea unor reglementări pentru monedele virtuale va fi în beneficiul acestei industrii“, a scris directorul autorităţii, Benjamin Lawsky, în declaraţia obţinută de WSJ. Între companiile care au primit citaţii se numără unele dintre cele mai cunoscute nume în această industrie aflată în dezvoltare, cum ar fi Coinbase, BitInstant şi Coinsetter.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO