Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Tudor

22.04.2014, 00:00 44

Peninsula Crimeea, recent anexată de Rusia, ar putea deveni un paradis al jocurilor de noroc după ce preşedintele rus Vladimir Putin a înaintat parlamentului un proiect de lege în acest sens, scrie Lenta.ru. Părerile politicienilor crimeeni legate de această idee sunt împărţite. Guvernatorul Serghei Aksionov s-a detaşat de acest proiect spunând că vrea ca statutul de zonă dedicată jocurilor de noroc să se aplice doar unor părţi din peninsulă. Adjunctul guvernatorului Rustam Temirgaliev, responsabil şi pentru sectorul turismului, este de acord cu soluţia propusă de Putin, pe care o consideră o modalitate de a atrage mai uşor vizitatori din toată lumea. Deşi jocurile de noroc sunt ilegale sub legea rusească, patru zone din Rusia au statut special care permite aceste activităţi.

Compania de petrol Gazprom Neft, deţinută în proporţie de peste 95% de Gazprom, monopolul exporturilor de gaze din Rusia, a aprobat preluarea unei participaţii de 50% din producătorul maghiar de petrol şi gaze RAG Kiha, putând obţine astfel o participaţie la o exploatare petrolieră din Ungaria, potrivit Portfolio.hu. Acţiunile companiei vor fi achiziţionate prin Nafta Industrija Srbije (NIS), subsidiara Gazprom din Serbia. NIS şi RAG Hungary au ajuns la un acord în decembrie 2011 pentru explorarea şi exploatarea hidrocarburilor din perimetrul Kiskunhalas din sudul Ungariei. Un alt acord, semnat în 2012 permitea NIS să cumpere 50% din RAG Kiha şi să achiziţioneze 50% din licenţa companiei maghiare pentru perimetrul Kelebia.

Compania poloneză de asigurări PZU, lider pe piaţa de profil din Polonia, se extinde în Polonia şi în străinătate prin achiziţionarea companiei rivale Link4 şi a altor trei asigurători din ţările baltice de la compania britanică Royal & Sun Alliance Insurance pentru suma totală de 360 milioane euro, potrivit The Warsaw Voice. În afară de Link4, ceilalţi asigurători care fac obiectul tranzacţiei sunt Lietuvos Draudimas AB din Lituania, AAS Balta din Letonia şi Codan Forsikring A/S din Estonia. „Tranzacţia face parte din strategia noastră de extindere şi ne va ajuta să ne consolidăm poziţia de lideri în regiune”, a spus Andrzej Klesyk, CEO al PUZ. În urma acestor tranzacţii, care ar urma să fie finalizate în semestrul al doilea al anului, PZU va deveni lider pe piaţa asigurărilor din Lituania şi Letonia şi se va afla pe locul trei în Estonia, potrivit lui Klesyk. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO