Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru

21.02.2012, 00:01 37

Rusia şi Franţa ar putea lansa împreună un proiect pentru construirea unui nou gazoduct prin care să-i fie livrate Europei gaze naturale ruseşti pentru acoperirea cererii din partea statelor membre ale Uniunii Europene, a anunţat Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze naturale. "Părţile au ajuns la un acord necesar construirii unor noi linii directe de transport din Rusia spre Europa pentru a acoperi cererea de gaze naturale ruseşti în creştere din partea consumatorilor europeni", se arată într-un comunicat al Gazprom preluat de Ria Novosti.

Preţurile combustibililor au crescut în Bulgaria la noi recorduri din cauza majorării cotaţiilor petrolului pe pieţele internaţionale în urma amplificării tensiunilor dintre Teheran şi statele occidentale privind programul nuclear al Iranului. Rafinăria Lukoil Neftochim a majorat preţul celui mai folosit tip de benzină, A95, cu 1,7%, la 2,57 leva (1,31 euro) pe litru şi al motorinei cu 1,41%, la 2,70 leva (1,38 euro) pe litru după ce la sfârşitul săptămânii trecute cotaţia ţiţeiului a atins nivelul de 120 de dolari pe baril, maximul de după luna august a anului trecut, potrivit Novinite.

Serviciul militar de contraspionaj al Poloniei (SKW) a investigat dacă soldaţii din GROM, o unitate a forţelor speciale ale armatei poloneze, au ajutat la pregătirea gărzilor de securitate care îl protejau pe dictatorul libian Muammar Gaddafi. "În vara anului trecut, aveam susupiciuni că soldaţii polonezi îl protejau pe Gaddafi", a declarat un ofiţer al SKW pentru canalul polonez de ştiri TVP Info. Doi foşti soldaţi din GROM, Andrzej Bryl şi Jazek Kowalik, au spus că au pregătit gărzile de securitate ale lui Gaddafi, dar au negat că l-au protejat pe dictator, scrie Warsaw Business Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO