Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita, Bogdan Cojocaru

03.07.2012, 00:01 108

Companiile poloneze listate la Bursa de Valori de la Varşovia ar putea plăti anul acesta dividende în valoare de 27 miliarde zloţi (6,38 miliarde euro), sumă record pentru bursa de acţiuni din Polonia, scrie Warsaw Business Journal. Numărul companiilor care distribuie dividende este de asemenea mai ridicat ca niciodată, cel puţin 144 de firme plătind dividende anul acesta, comparativ cu doar 124 în 2011. Companiile care fac parte din indicele WIG20 al blue-chips-urilor sunt cele mai generoase. Acţionarii acestora vor primi în total 18,5 miliarde zloţi (4,38 miliarde euro), aproximativ 68% din totalul dividendelor distribuite anul acesta. Din 20 de companii blue-chips poloneze, 13 au decis să acorde dividende în 2012.

LUKERG Renew, o companie comună a producătorului rus de combustibili Lukoil şi a grupului energetic italian ERG, a finalizat achiziţia unui complex eolian cu o capacitate de 40 de MW din nord-estul Bulgariei, pentru care au plătit 52 de milioane de euro. LUKERG, înfiinţată la sfârşitul lunii mai a anului trecut, controlează după această achiziţie 10% din piaţa energiei eoliene din Bulgaria. Parcul este situat în apropierea oraşului Dobrici şi a fost construit în 2009. Lukoil deţine cea mai mare rafinărie bulgară, Lukoil Neftochim Burgas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO