Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita

03.07.2012, 19:02 34

Aproximativ 78% din întreprinderile mici înregistrate în Polonia în 2010 au reuşit să îşi menţină activitatea şi anul trecut, potrivit celor mai recente date de la Biroul Central de Statistică, scrie Warsaw Business Journal. Aceste procente sunt mai ridicate decât cele înregistrate în anii anteriori, înainte de criza economică mondială. Spre exemplu, dintre companiile înfiinţate în 2005, doar 67,6% au rezistat pe piaţă după 12 luni de funcţionare. Conform datelor, există întreprinderi mici care au reuşit să se menţină pe piaţă peste cinci ani. "Rata de supravieţuire pentru firmele mici este în creştere pentru că aceia care le înfiinţează sunt mai bine pregătiţi pentru a face afaceri. Cunosc piaţa mai bine şi găsesc nişe pentru activitatea lor", a menţionat Jan Rutkowski, economist la Banca Mondială.

În Varşovia, capitala Poloniei, se vor face investiţii de peste 100 mil. euro într-un program care va creşte numărul centrelor de cercetare-dezvoltare pentru mai multe universităţi, scrie Warsaw Business Journal. Peste şase luni, în cartierul Ochota din centrul Varşoviei îşi va începe activitatea cel mai mare centru de cercetare-dezvoltare din centrul şi estul Europei numit "Centrul pentru Cercetare Preclinică şi Tehnologie". Acesta va îngloba 50 de laboratoare localizate în campusul Universităţii de Medicină din Varşovia. Proiectul principal va fi Centrul de Cercetare Preclinică, investiţia pentru acesta fiind estimată la 100 mil. zloţi (23,74 mil. euro). Cea de-a doua investiţie care urmează să fie realizată va fi Centrul de Neuroştiinţă, pentru care se vor cheltui 50 mil. zloţi (11,87 mil. euro). De investiţii vor beneficia şi Universitatea din Varşovia şi Universitatea de Tehnologie. În total, proiectele de investiţii valorează aproximativ 100 mil. euro, această sumă fiind acoperită din fonduri UE în proporţie de 85%, iar ce rămâne din bugetul de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO