Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita

05.07.2012, 00:01 65

În Rusia preţul grâului a atins nivelul record de 8.800-8.900 de ruble (273-276 dolari) pe tonă, această creştere putând duce la majorarea preţurilor pentru furaje şi carne, a afirmat Dmitry Rylko, şeful institutului de studii de piaţă în domeniul agrar, scrie Ria Novosti. Creşterea preţului a fost rapidă, grâul tranzacţionându-se cu doar 7.075 ruble (219 dolari) săptămâna trecută. Creşterea preţului grâului la începutul unui an agricol s-a mai înregistrat doar o dată în ultimul deceniu, ca urmare a secetei din Rusia din 2010, potrivit agenţiei Sovecon. Rylko a menţionat că principalale trei motive pentru care preţul grâului a crescut sunt revizuirea prognozei privind recolta de cereale din Rusia de la 94 milioane tone la 85 milioane tone, ploile continue din sudul ţării şi seceta din SUA. Din cauza secetei din SUA preţul grâului, porumbului şi al păstăilor de soia a crescut la nivel mondial, atingând niveluri record din 2008 şi până în prezent.

Valoarea parteneriatelor public-private (PPP) din Polonia a atins nivelul record de 2 miliarde zloţi (476 milioane euro) în prima jumătate a acestui an, potrivit estimărilor iniţiale publicate de Fundacja Centrum PPP, care are rol de agenţie guvernamentală în pregătirea parteneriatelor public-private, scrie Warsaw Business Journal. Estimările se bazează pe 23 de proiecte, cu şapte mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Proiectele includ construirea noului stadion Widzew din Lodz, al doilea oraş ca mărime din Polonia, pentru suma de 300 milioane zloţi (71,39 milioane euro), construirea unei şosele de 200 milioane zloţi (47,58 milioane euro) în oraşul Dabrowa Gornicza şi realizarea mai multor parcuri acvatice care necesită investiţii de minimum 100 milioane zloţi (23,79 milioane euro). Aproximativ 30% din PPP-uri sunt destinate complexurilor sportive şi de recreere, însă sunt şi câteva proiecte în domeniul transporturilor, energiei şi educaţiei.

În zonele rurale din Bulgaria există un interes ridicat pentru proiectele subvenţionate de stat privind construcţia sistemelor fotovoltaice, în ultimele trei luni fiind aprobate 37 de astfel de planuri, împreună cu subvenţii de 11,6 milioane leva (5,93 milioane euro), potrivit statisticilor Fondului de Stat al Agriculturii, scrie Novinite. Subvenţiile se acordă în conformitate cu trei măsuri ale Programului pentru Dezvoltare Rurală care se referă la diversificarea activităţilor nonagricole, sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor şi asigurarea principalelor servicii pentru populaţia şi economia din zonele rurale. Spre deosebire de proiectele mari de investiţii în parcuri solare, subvenţiile din agricultură sunt acordate pentru instalaţii mici cu scopul de a sprijini afacerile locale şi de a reduce cheltuielile firmelor cu energia. Valoarea maximă a unui proiect trimis spre aprobare este de 200.000 euro, din care 80% sunt subvenţionaţi. În urmă cu trei luni au fost aprobate aproximativ 300 de proiecte dintr-un total de 700 de cereri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO