Business Internaţional

Ştiri pe scurt Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru, Ioana Nita, Marius Oncu

07.03.2013, 00:00 81

Operatorul aerian Korean Air a înaintat guvernului Cehiei o ofertă angajantă pentru preluarea Czech Airlines, companie care de mai mulţi ani înregistrează pierderi din cauza crizei severe din industria aeriană, scrie Friedl News. Operatorul aerian ceh a consemnat anul trecut pierderi nete de zece milioane de euro, iar în ultimele luni şi-a redus numărul de destinaţii din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. În prezent guvernul ceh deţine o participaţie de 44% la Czech Airlines. Korean Air s-a angajat ca odată cu preluarea companiei să consolideze prezenţa operatorului ceh în regiune şi să investească o sumă de peste zece milioane de coroane. Iniţial, Qatar Airways a fost văzut ca investitor potenţial.

Guvernul Ungariei elaborează un nou program de asistenţă pentru gospodăriile îndatorate prin convertirea în forinţi a creditelor în monedă străină cu o întârziere la plată de peste 90 de zile şi chiar ştergerea unei părţi din datorie, scrie Portfolio.hu. Pierderile aferente instituţiilor de credit vor fi acoperite prin deduceri din suprataxa impusă sistemului bancar. Premierul Viktor Orban a declarat în parlament că „guvernul ungar îşi va respecta promisiunea de a ajuta familiile îndatorate în monedă străină”. Programul de asistenţă vizează doar debitorii care se află într-o situaţie critică, având întârzieri la plata creditelor în valută de peste 90 de zile, şi nu va fi aplicat în cazul tuturor datornicilor în monedă străină. Pentru întârzierile de peste 90 de zile la plata datoriilor, banca poate denunţa contractul de credit şi poate scoate la licitaţie colateralul. Misiunea de a asista debitorii îi va reveni autorităţii care gestionează activele naţionale, iar dacă guvernul va decide să extindă programul şi pentru alte categorii de debitori, atunci autorităţile de la Bruxelles ar putea considera acest lucru ca fiind o consolidare a sistemului bancar, ceea ce ar putea constitui ajutor ilegal din partea statului.

Investitorii în obligaţiuni inlocuiesc FMI la finanţarea unora dintre ţările îndatorate puternic din Europa de Est, reducând astfel presiunea asupra acestora pentru implementarea de reforme, potrivit unei analize a Bloomberg. Ungaria, România, Serbia şi Ucraina au profitat de costurile scăzute de finanţare şi au vândut titluri de 7,25 miliarde de dolari în ultima lună, situaţie care le-a permis să respingă condiţiile FMI pentru împrumuturi.  Cu randamente de până la 7,6%, instrumentele financiare au atras investitorii în căutare de câştiguri mai mari decât media de 4,7% pentru obligaţiunile în dolari ale pieţelor emergente. Emisiunile de obligaţiuni le permit fostelor ţări comuniste să obţină finanţare fără să accepte disciplina bugetară cerută de acordurile de împrumut cu FMI. Datoria ţărilor din regiune atrage investitorii interesaţi de profituri mai mari, ca urmare a dobânzilor apropiate de zero ale băncilor centrale şi a politicilor neconvenţionale de relaxare monetară din ţările dezvoltate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO