Business Internaţional

Ştiri pe scurt Europa de Est

Sursa foto: AFP

Sursa foto: AFP

Autor: Ioana Nita, Bogdan Cojocaru

27.03.2013, 00:00 84

Banca centrală a Ungariei a redus ieri rata de dobândă de politică monetară cu 25 de puncte de bază la minimul istoric de 5%, în condiţiile în care investitorii sunt atenţi la deciziile noului guvernator Gyorgy Matolcsy, arhitectul măsurilor neconvenţionale implementate de guvern pentru stimularea creşterii economice, scrie Bloomberg. Matolcsy a renunţat la conferinţa de presă care avea loc în mod normal după şedinţa Consiliului Monetar şi în cadrul căreia trebuia explicată decizia de reducere a ratei de dobândă de politică monetară pentru a opta oară consecutiv.  „Analiştii se aşteptau la reducerea dobânzii cheie, mulţi au sugerat chiar că va fi vorba de o scădere şi mai mare”, a spus Janos Samu, economist la Concorde Securities din Budapesta. Moneda naţională a ţării a început să de deprecieze odată cu numirea lui Matolcsy la conducerea băncii centrale, existând diferite speculaţii în privinţa direcţiei politicii monetare, inclusiv posibilitatea utilizării rezervelor valutare pentru a stimula creşterea economică şi pentru a se reduce valoarea creditelor în valută.

Salariul mediu brut din sectorul privat polonez a crescut mai mult decât s-a anticipat în februarie, cu 4% în ritm anualizat, la 3.710 zloţi (888,5 euro), scrie Warsaw Business Journal, care citează statisticile oficiale. În ritm lunar, salariul a urcat cu 0,8%. Analiştii anticipau ca în ritm anualizat salariile să urce cu 2,6%, dar să scadă cu 0,4% în ritm lunar. Numărul şomerilor din sectorul privat s-a cifrat la 5.497.400, cu 0,8% mai mic decât în aceeaşi lună a anului trecut.

Ministrul infrastructurii din Slovenia Igor Maher a demisionat la doar cinci zile de la venirea în funcţie din cauza acuzaţiilor că şi-a construit fără autorizaţie o casă, scrie agenţia Thomson Reuters. Demisia agravează problemele unui guvern care încearcă să evite prăbuşirea sectorului bancar şi o criză de genul celei cu care se confruntă Ciprul. Activele toxice ale băncilor slovene se cifrează la şapte miliarde de euro, echivalentul a o cincime din Produsul Intern Brut al ţării. De asemenea, costurile asigurării datoriei suverane au crescut cu un sfert în ultima săptămână. „Timpul până la bailout se împuţinează cu fiecare zi care trece. Guvernul ar trebui să se concentreze pe relansarea economiei şi pe rezolvarea problemelor băncilor şi nu pe problemele politice interne”, a afirmat Borut Hocevar, analist al cotidianului Finance. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels