Business Internaţional

Studiu guvernamental polonez: Cu cât fondurilor private de pensii participă mai mult la sistemul de pensii, cu atât este mai mare riscul majorării taxelor

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că nu va naţionaliza activele fondurilor şi a sugerat ideea că guvernul va da angajaţilor o libertate mai mare în a alege ce să facă cu economiile strânse pentru pensionare. Foto: AFP

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că nu va naţionaliza activele fondurilor şi a sugerat ideea că guvernul va da angajaţilor o libertate mai mare în a alege ce să facă cu economiile strânse pentru pensionare. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

20.06.2013, 19:54 529

Cu cât este mai mare participarea fondu­rilor private de pensii la sistemul naţional de pensii, cu atât este mai ridicat riscul unor viitoare majorări de taxe, este concluzia unui raport guvernamental din Polonia care va motiva probabil şi mai mult guvernul de la Varşovia să reformeze sistemul, scrie Warsaw Business Journal.

Raportul, nepublicat, dar văzut de agenţia naţională de ştiri, arată că transferarea unei părţi din contribuţiile la pensii către fondurile private de pensii majorează datoria publică.

Dacă participarea acestor fonduri la sistem este ridicată, statul este nevoit să majoreze taxele sau să crească contribuţia la pensii.

Autorii au calculat că fondurile private vor continua să genereze deficite în primul pilon al sistemului până în 2060.

Un studiu al guvernului privind sistemul de pensii ar fi urmat să fie dat publicităţii săp­tămâna aceasta, dar, potrivit unei agenţii poloneze de presă, raportul este încă în lucru.

Agenţia Thomson Reuters a văzut o parte a unui draft al raportului şi a concluzinat că guvernul va susţine că performanţele fondurilor private de pensii sunt sub cele ale pieţei. Documentul nu ar conţine niciun argument în favoarea fondurilor private.

Guvernul intenţionează să reformeze în următoarele luni actualul sistem, în care fondurile private sunt garantate de stat, dar amploarea reformelor va depinde de rezultatele studiului.

Dacă fondurile poloneze de pensii şi-ar fi gestionat activele în mod pasiv şi ar fi urmat indicii principali ai pieţei între 2000 şi 2012, activele lor ar fi crescut cu 12% în valoare până la sfârşitul anului trecut.

În ultimii 14 ani, Polonia a avut un sistem hibrid de pensii, cu o componentă administrată de stat în care plata se face pe parcursul perioadei de muncă şi alta în care sisteme private de pensii garantate de stat de la care primesc o parte din contribuţiile angajaţilor.

Fondurile poloneze de pensii îşi gestionează activ activele, cu scopul de a avea performanţe superioare pieţei. Aceste structuri sunt criticate de unii politicieni pentru că cer comisioane de management ridicate.

Cu toate acestea, premierul Donald Tusk a declarat că nu va naţionaliza activele fondurilor şi a sugerat ideea că guvernul va da angajaţilor o libertate mai mare în a alege ce să facă cu economiile strânse pentru pensionare.

Fondurile private de pensii aveau în luna mai a acestui an active de 280 miliarde zloţi (64,7 miliarde euro), echivalentul a 20% din PIB.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 21.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO