Business Internaţional

SUA ar putea pierde primul loc la competitivitate

19.05.2008, 22:40 15

Statele Unite s-au mentinut in 2008 pe primul loc in topul mondial al competitivitatii, detinut din 1994, dar anul viitor ar putea pierde aceasta pozitie, in conditiile in care problemele economice cu care se confrunta seamana cu cele ale Japoniei, lider al clasamentului in 1989.
In urma cu 20 de ani, cand Institutul International pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia a realizat pentru prima oara clasamentul care analizeaza 55 de tari, Statele Unite se aflau pe pozitia a treia, devansate de Japonia si Elvetia.
"In 1989, Japonia era bine stabilita pe prima pozitie, iar competitivitatea sa parea de nezdruncinat, dominand clar in privinta dinamismului economic, eficientei industriale si inovatiei. Apoi s-a dezlantuit iadul: piata de capital s-a inscris pe un trend descendent in 1989, preturile terenurilor s-au prabusit in 1992, cooperativele de credit si bancile au inceput sa aiba probleme in 1994, marile banci au ajuns in pragul falimentului in 1997, iar o criza majora a pietei creditelor s-a declansat in 1998", afirma profesorul Stephane Garell din cadrul IMD.
Criza din Japonia are unele asemanari cu problemele actuale din Statele Unite. Criza japoneza s-a declansat dupa o perioada de dezvoltare economica rapida si o crestere puternica a preturilor in sectorul imobiliar. In plus, liberalizarea tranzactiilor cu instrumente financiare a avut loc in lipsa unui cadru legislativ si a unei guvernante corporatiste adecvate.
In acest fel, guvernul a fost rapid depasit de amploarea crizei. Rezultatul a fost extinderea problemelor de pe piata de capital in sectorul imobiliar, transformarea intr-o criza a creditelor si ulterior intr-o criza grava a sistemului financiar.
Criza a afectat cele mai mari banci, a produs o deflatie puternica, dobanzile au ajuns aproape la zero. Economia japoneza a stagnat timp de un deceniu, iar costul a fost de 15-20% din PIB.
Intrebarea este daca Statele Unite vor urma acelasi scenariu, logica fiind ca, odata declansata o criza financiara, este greu de oprit, spune Garell.
Pe de alta parte, diferentele dintre cele doua economii sunt destul de mari. Cu exceptia catorva modele de succes, precum companiile Canon si Toyota, cea mai mare parte a industriei din Japonia s-a aflat in anii 1990 intr-o stare de blocaj, in conditiile in care japonezii nu au aplicat strategia de "distrugere creativa". Deschiderea si spiritul antreprenorial au permis intotdeauna Statelor Unite sa gaseasca mijloacele de a se reinventa, spre deosebire de Japonia si cea mai mare parte a Europei, considera Garell.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO