Business Internaţional

SUA au evitat „prăpastia fiscală“. Peste două luni urmează noi dispute

Autor: Radu Bostan

03.01.2013, 00:03 269

Congresmenii democraţi şi republicani din Washington au ajuns la un acord de urgenţă pentru evitarea "prăpastiei fiscale", o serie de măsuri de austeritate care ar fi intrat automat în vigoare la începutul anului.

Totuşi, problema esenţială de reducere a deficitului a rămas nerezolvată, iar conflictele politice vor continua să-şi arunce umbra asupra fragilei reveniri economice şi în 2013, scrie Associated Press.

Dacă "prăpastia fiscală" nu era evitată, economia SUA ar fi intrat în recesiune, trăgând după ea şi economia mondială. SUA se aflau pe drumul către "prăpastie" din cauza expirării iminente a unor facilităţi fiscale introduse în timpul administraţiilor Bush şi Obama.

În plus, începutul anului 2013 ar fi adus şi tăierea cheltuielilor guvernamentale cu 110 miliarde de dolari, în baza unui acord bipartizan din 2011. Acordul încheiat în timp ce congresmenii se certau pe limita de îndatorare a SUA prevedea reduceri drastice de cheltuieli tocmai pentru a determina formarea unui consens asupra unor alternative de reducere a deficitului bugetar.

O victorie pentru preşedintele Barack Obama, reales în noiembrie, este că republicanii au acceptat, strângând din dinţi, să mărească taxele pentru cei mai bogaţi dintre ame­ricani. Bugetul de stat va încasa astfel 620 miliarde de dolari în plus, în următorii zece ani, din impozite mai mari pe veniturile de peste 400.000 dolari pe an şi din eliminarea deductibilităţii unor cheltuieli.

Planul promovat însă de Obama în campania electorală prevedea însă un prag de 200.000 de dolari pe an peste care americanii ar fi plătit taxe mai mari.

Pieţele financiare au primit cu bucurie vestea că "prăpastia" a fost evitată măcar temporar. Indicele S&P 500, determinat în funcţie de valoarea celor mai mari companii listate americane, a crescut cu 1,5%. În Europa, indicele FTSE

100 al bursei de la Londra a înregistrat un avans de 2,2%, CAC-40 de la Paris a urcat cu 2,4,%, iar DAX-ul german a crescut cu 2,3%.

Totuşi, una dintre cele mai mari "gropi" din "prăpastia fiscală", anume tăierea cheltuielilor, a fost pur şi simplu pusă la rece pentru încă două luni. Congresmenii s-au angajat să încerce să găsească o soluţie în acest răstimp, însă analiştii se aşteaptă la un nou conflict, cel puţin la fel de dur precum cel de la sfârşitul anului trecut, mai ales având în vedere că noul termen limită, sfârşitul lunii februarie, coincide cu momentul când SUA vor atinge plafonul de îndatorare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO