Business Internaţional

SUA: cum s-a cheltuit jumatate din banii pentru bancile bolnave

03.12.2008, 18:01 13

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite Henry Paulson are indoieli daca sa ceara Congresului cea de-a doua transa a pachetului financiar in valoare de 700 mld. dolari (553 mld. euro) al carui scop era insanatosirea sistemului financiar afectat de criza mondiala, din cauza unui numar din ce in ce mai mare de cereri primite din partea companiilor ce solicita fonduri si de asemenea din cauza unei posibile reactii ostile din partea strategilor, scrie The Wall Street Journal.

Pana in prezent Trezoreria a utilizat 335 mld. dolari din cele 350 mld. dolari ce reprezinta prima jumatate din fondurile puse la dispozitie de statul american pentru planul ce viza scoaterea sistemului financiar din criza prin intermediul programului TARP.
Dilema lui Paulson si-a gasit materializarea la inceputul acestei saptamani, dupa ce un raport al Biroului Guvernamental de Contabilitate (GAO), departamentul de investigatii al Congresului, a criticat modalitatea in care Departamentul Trezoreriei a manageriat Programul Troubled Asset Relief (TARP) menit sa ajute bancile cu probleme.
Exceptand posibilitatea ca strategii ar putea refuza cererea pentru noi fonduri, Paulson trebuie sa se confrunte si cu confuzia creata de tranzitia catre o noua administratie.
Daca Paulson decide sa ceara celelalte 350 mld. $ (277 mld. euro), este asteptat sa actioneze in decursul saptamanii viitoare. El ar putea fi influentat sa apeleze la aceste fonduri daca se vor observa deteriorari continue ale conditiilor de pe piata. Temerile politice si practice influenteaza de asemenea aceasta problema. In timp ce Paulson doreste ca fondurile sa se indrepte catre institutiile financiare, Congresul are propriile sale conceptii, el considerand ca banii ar trebui sa ia drumul industriei auto si al proprietarilor de locuinte ce nu isi pot plati ipotecile, idei carora Paulson li s-a opus.
In raportul pe care l-a elaborat GAO a afirmat ca Trezoreria nu a dezvoltat inca o modalitate prin care sa asigure ca firmele ce primesc fonduri se supun limitelor in ceea ce priveste dividendele sau compensatiile executivilor.
Oficialii trebuie de asemenea sa redreseze o serie de aspecte critice precum modalitatea de a asigura ca injectiile de capital de 250 mld. $ (198 mld. euro) in sistemul bancar "duc la indeplinirea scopurilor initiale".
Raportul a sugerat ca abilitatea Trezoreriei de a monitoriza potentialele conflicte de interese ce pot aparea intre antreprenori independenti ce ajuta la implementarea programului este deficitara. Astfel, "exista riscuri ridicate ca interesele guvernului si ale contribuabililor sa nu fie protejate de o maniera adecvata si astfel obiectivele programului sa nu fie atinse de o maniera eficienta si efectiva".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO