Business Internaţional

SUA sunt zguduite de scandalul privind modul in care directorii fac bani de pe urma actiunilor

14.07.2006, 19:35 16

Investigatia asupra manipularii optiunilor de cumparare a dus pana acum la demiterea a cel putin 18 directori din cadrul marilor companii americane, dintre care chiar trei directori executivi, relateaza Bloomberg.
Anchetatorii verifica daca directorii a mai mult de 60 de companii, cum ar fi UnitedHealth Group, cea de-a doua companie de asigurari de sanatate din Statele Unite, au supraestimat artificial valoarea optiunilor de cumparare prin antedatarea sau prin programarea titlurilor, pentru a coincide cu zilele in care pretul actiunilor era mic.
Scandalul s-a transformat in cea mai mare investigatie asupra mediului corporatist din Statele Unite, de la tranzactionarea frauduloasa a fondurilor mutuale din urma cu trei ani, care a provocat un prejudiciu de peste trei miliarde de euro.
Printre primii directori executivi descoperiti a avea legatura cu scandalul optiunilor a fost Amnon Landan, care a demisionat de la Mercury pe 1 noiembrie. Oficialii companiei producatoare de software din California au declarat ca au catalogat plecarea lui Landan drept rezultatul "actiunilor si omisiunilor in legatura cu optiunile de cumparare si a imprumuturilor" din perioada cat a fost la Mercury.
Mercury i-a retras lui Landan peste 2,6 milioane de optiuni de cumparare dupa ce s-a stabilit ca titlurile erau antedatate. Aceiasi oficiali au declarat ca directorul financiar, Douglas Smith, si consilierul general Susan Skaer au demisionat dupa ce compania a descoperit ca actiunile lor referitoare la optiunile de cumparare au fost "inacceptabile".
Greg Reyes a renuntat la conducerea Brocade, cel mai mare producator de switch-uri pentru retele din lume in ianuarie 2005, dupa ce compania din San Jose, California a anuntat o modificare a veniturilor legata de comunicarea ineficienta legata de compensatiile bazate pe actiuni.
Dupa divulgarea de anul trecut a faptului ca se afla sub investigarea Ministerului de Justitie si a organismului de supraveghere a pietei de capital din SUA (SEC), Brocade a pus deoparte 5,5 mil. euro pentru o intelegere cu SEC, in timpul primului trimestru fiscal din 2006, potrivit unui raport trimestrial din 8 martie. Intelegerea asteapta aprobare, potrivit datelor furnizate de companie.
Howard Sherman, director in cadrul GovernanceMetrics International, firma guvernamentala cu sediul la New York, a declarat ca membrii consiliilor de administratie ar trebui sa demita directorii care au manevrat gresit optiunile de cumparare. "Directorii incearca sa faca cel mai bun si mai profitabil lucru pentru ei", a declarat Sherman.
Nell Minow, editor la Corporate Library, o firma independenta de cercetare in afaceri din Portland, Maine, a declarat ca membrii consiliilor de administratie actioneaza cu repeziciune, deoarece documentul de la Sarbanes-Oxley din 2002 (document care reglementeaza inregistrarile financiare ale companiilor, redactat dupa scandalurile Enron si WorldCom - n. red.) a pus mai multa responsabilitate pe umerii directorilor.
"Sunt foarte, foarte preocupati cu controalele interne si supravegherea managementului", a declarat el, adaugand ca nu conteaza daca directorii au stiut de antedatare si au permis-o sau n-au avut cunostinta de asemenea practici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO